Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi"ne katıldı. 

Karaismailoğlu yaptığı konuşmada, Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin (AUS) vatandaşlara büyük avantajlar sağladığını ve şehirlerde kullanılan bu sistemlerin hayatı kolaylaştırdığını vurguladı. Karaismailoğlu, trafik sorunu adına şehirlerde sanatsal yapılara öncelik verilmemesi gerektiğini, kentlerde akıllı kavşak ve sinyalizasyon çalışmalarının bu soruna daha kalıcı bir düzen sağladığına dikkat çekti.

YILLIK KİŞİ BAŞI 288 SAAT ZAMAN KAYBI YARATIYOR 

Karaismailoğlu, ülkedeki araç sayısının hızla arttığını ve buna bağlı olarak özellikle büyük şehirlerde trafiğin vatandaşların hayatını olumsuz etkilediğini ifade etti. Karaismailoğlu, İstanbul'da trafik yoğunluğunun yıllık kişi başı 288 saat zaman kaybına neden olduğunu ve trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ekstra 760 milyon dolarlık yakıt harcandığını açıkladı. İstanbul'da toplu taşımayı geliştirmenin zorunluluğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, "Yolda kalmayan otobüslerle şehre hizmet etmek gerekir." dedi.

Muş'ta üniversite öğrencileri "Gazze Dayanışma Çadırı" kurdu Muş'ta üniversite öğrencileri "Gazze Dayanışma Çadırı" kurdu

Ayrıca, İstanbul'da 8,5 milyon vatandaşın aktif olarak yolculuk yaptığını ve trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ekonomik kaybın 10 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Karaismailoğlu, yerel yönetimlerin en önemli görevinin güvenli bir toplu taşıma sistemi kurmak ve yönetmek olduğunu söyledi.

ULAŞIMDA BİREYSEL HAREKET VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ 

Karaismailoğlu, kentlerde bireysel hareketi artırıcı sistemler geliştirilmesi gerektiğini ve bisiklet gibi ulaşım araçlarının kullanımının artmasının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Geleceğin ulaşımını yönlendirecek küresel etkenlerin şehirleşme, sürdürülebilirlik, yeni nesil mobilite ve AUS olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, bu etkenlerin göz önünde bulundurularak çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli ve Osmangazi Köprüsü gibi projelerin ülkeye katkısına da değinen Karaismailoğlu, daha sonra stantları ziyaret etti.

Editör: Dilara Adak