TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.
8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olup 3600 prim gününe sahip vatandaşların, kısmi emeklilik, Bağ-Kur ve ABO mağdurları kapsama alınmadı. Emekli olmak için çok daha uzun süre beklemesi gereken vatandaşlar ortadaki bu adaletsizliğe karşı çıkmaya devam ediyor.
2000 yılından önce Gelir Vergisi mükellefi olarak esnaflığa başlayan, vergi numarası olan, vergisini veren ama ekonomik nedenlerle Bağ-Kur tescilini yaptıramayan vatandaşlar 2003 ve 2008 yıllarındaki Bağ-Kur sicil affını takip edemediği için emeklilik hakkından yararlanamamakta ve vergisini verdiği yıllara ait kanıtlanabilir faaliyetlerini emekliliklerine saydıramamaktadırlar.
Gönül Boran Özüpak'tan destek geldi!
EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, 5000 gün, ABO, kısmi emeklilik ve konularında yaşanan adaletsizliğe karşı seslerini duyurmak için Twitter'da başlatılan yeni etkinliği duyurdu. Özüpak, "Çıkarılan yasa ile EYT tam olarak haklarına kavuşmadı. İlk günden bu güne tek bir söylemimiz oldu. '99 öncesi haklarımız'. Kademeli prim şartının kaldırılması ve Kısmı emeklilik hakkının 99 öncesine göre düzenlenmesini talep ediyoruz." dedi.
Hükümetin sayıları binleri aşan mağdurları görmezden gelmemesi, ikinci torba yasayla ya da seçim öncesinde bu mağduriyeti çözüme kavuşturması beklenirken Meclis'in seçim gündemi için kapatılacak olması yeni EYT mağdurlarını hayal kırıklığıına uğrattı. Vatandaşlar EYT yasası için yıllarca mücadele etmişken emekli olmak için daha fazla beklemek istemiyor.