Vergi istisnasından yararlanmak isteyen Esnaf için koşullar belli oldu. Düzenlemeye göre, kirası büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerleşim yerlerinde ise 10 bin lirayı aşmayan küçük esnaf gelir vergisi istisnası kapsamına alınacak.

840 bin esnafı ilgilendiriyor: İşte vergi istisnasının detayları

Terzi, berber, kuaför, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, tamirci gibi yaklaşık 840 bin küçük esnafı ilgilendiren basit usul mükelleflere yönelik vergi istisnasının nasıl uygulanacağına ilişkin detaylara dün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile açıklama getirildi. 7338 sayılı yasayla gelir vergisi yasasında değişiklik yapıldı ve kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021’den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna tutuldu.

16 BİN LİRA SINIRI

Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğe göre, kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira Kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden yararlanıyor. Basit usulde kazanç istisnasından yararlanacak olan mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançlar için yıllık beyanname vermeyecek ve kira geliri gibi beyana tabi başkaca gelirleri nedeniyle beyanname vermeleri halinde de bu kazançlarını beyannameye dahil etmeyecekler. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satış yapanlar da basit usulden faydalanabilecek. Basit usule tabi mükelleflerin, aynı faaliyetlerini internet ve benzeri elektronik ortamlarda da sürdürmesi basit usulün şartlarını ihlal sayılmayacak.

SGK, emeklilerin promosyon ödemeleri için 19 bankayla anlaştı SGK, emeklilerin promosyon ödemeleri için 19 bankayla anlaştı

840 bin esnafı ilgilendiriyor: İşte vergi istisnasının detayları

YOUTUBER’LAR YARARLANABİLİR Mİ?

Düzenleme, son yıllarda çok popüler olan ve sayıları hızla artan video içerik üreticilerine de yarayacak. Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyetlerinde bulunan ve bu faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri dolayısıyla kazanç istisnasından faydalanan mükelleflerin, bu faaliyetlerde bulunması, basit usul kapsamında yürüttükleri faaliyetlerinin basit usule tabi olmasına engel olmayacak.​

ÖRNEKLERLE YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ

Kuaförlük faaliyetinde bulunan, basit usule tabi olan Ayşe hanım, 2021 yılında 35 bin lira kazanç elde etmiş olsun. Ayşe hanımın beyana konu başkaca bir geliri de bulunmadığından yıllık gelir vergisi vermesine gerek kalmayacak.

Taksi işletmeciliği faaliyeti dolayısıyla basit usule tabi olan Mehmet bey, 2021 yılında 45 bin lira kazanç elde etmiş olsun. Mehmet bey aynı yıl sahibi olduğu konutundan 25 bin lira kira geliri elde etsin. Bu durumda, 2021 yılında taksicilik faaliyetinden elde ettiği kazancı gelir vergisinden istisna olduğundan Mehmet bey, kira geliri için vereceği yıllık gelir vergisi beyannamesine basit usulde tespit edilen ticari kazancını dahil etmeyecek.

Taksi işletmeciliği faaliyetinde bulunan Ahmet bey, takvim yılı içerisinde ikinci bir ticari taksi alarak iki araçla faaliyette bulunmaya başlasın. Ahmet bey, iki taksi ile faaliyette bulunması dolayısıyla “kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak” şartını ihlal etmiş olacağından, takip eden takvim yılı başından itibaren basit usulden yararlanamayacak ve kazancı gerçek usulde tespit edilecek.