ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı bir rapora göre, PKK terör örgütü, Irak ve Suriye'deki çatışmalarda kullanmak üzere çocukları zorla toplamaya devam etti.

2022 İnsan Ticareti Raporu, çocukların IŞİD/IŞİD , PKK ve İran destekli milisler de dahil olmak üzere Irak'ta faaliyet gösteren çok sayıda silahlı grup tarafından zorla askere alınmaya ve kullanılmaya karşı savunmasız kalmaya devam ettiğini belirtti .

Irak Kürt bölgesel yönetimine atıfta bulunan raporda, "Birden fazla kaynak, IKR ve Sincar'da faaliyet gösteren PKK ve Halkı Koruma Birimlerinin ( YPG ) çocukları işe almaya ve kullanmaya devam ettiğini bildiriyor" dedi.

Raporda, terör örgütü PKK'nın geçen yıl onları savaşa hazırlamak için düzinelerce çocuğu işe aldığı hatırlatıldı. Aralarında Kerkük, Irak'tan gelenler de vardı.

Buna ek olarak, PKK'nın Sincar'da Ezidi kadınlardan oluşturduğu milis grupları, geçen yıl Ezidi küçükleri ve genç askerleri bölgede paramiliter rollerde çalıştırdı.

Raporda, Sivil toplum örgütleri, 2018'de PKK'nın Sincar, Mahmur ve diğer bölgelerden çocukları toplayıp eğittiğini ve ardından onları Türkiye'nin Sincar kentindeki ve Irak ile İran arasındaki Kandil Dağları'ndaki üslere gönderdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine müsaade etmeyiz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine müsaade etmeyiz

Suriye'ye dönersek, yıllık rapor, Suriye'deki bağlantılı YPG'nin faaliyetlerine dikkat çekerek, Suriye'de çocukların savaşta işe alınması ve kullanılmasının yaygın olduğunu söyledi.

Raporda, "Suriye'nin kuzeybatısındaki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG ve YPJ), 12 yaşından küçük erkek ve kız çocuklarını işe almaya, eğitmeye ve kullanmaya devam ediyor" denildi.

Raporda ayrıca, 2017'den bu yana uluslararası gözlemciler, YPG ve YPJ'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki yer değiştirme kamplarından çocukları bazen zorla topladığını bildirdi.

Türkiye'ye yönelik 35 yılı aşkın terör kampanyasında, Türkiye, ABD ve AB tarafından terör örgütü listesine alınan PKK, aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu en az 40.000 kişinin ölümünden sorumludur.

Bu haberde kaynak ANews'tir.