ABD Temsilciler Meclisi Üyesi John Sarbanes, Twitter'dan konuya ilişkin şu mesajı paylaştı: 

Taciz iddiasıyla tutuklanmıştı: Uzman çavusun ifadesi ortaya çıktı Taciz iddiasıyla tutuklanmıştı: Uzman çavusun ifadesi ortaya çıktı

"Bugün Meclis, meslektaşlarımla önerdiğim değişikliğe onay verdi. Müttefiklerimize karşı istikrarsızlaştırıcı eylemlerinden sorumlu tutulana kadar herhangi bir F-16 savaş uçağı veya benzer teknolojiyi Türkiye'ye satmak için zorlamaya devam edeceğim."

BİDEN, KONGRE OYLAMASINI İŞARET ETMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'ye F-16 satışı konusunda, "Kongre'den onay alacağımızı düşünüyorum." şeklind ekonuşmuştu. 

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KONGRE'YE MEKTUP

Türkiye, geçtiğimiz senenin ekim ayında ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu.

Geçtiğimiz mart ayında ise ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi'nin söz konusu F-16 satışıyla ilgili mektup göndermiş ve söz konusu satışın ABD çıkarlarına uygun olduğu ifade edilmişti.

Bakanlık, Kongre'ye gönderdiği tavsiye mektubunda, Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını vurgulamıştı.

Mektupta, "F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir." ifadeleri yer almış, aynı zamanda Türkiye'nin Ukrayna'ya olan desteği ve savunma bağları, "bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydırıcı güç" şeklinde nitelendirilmişti.

Mektupta, "Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret bağlarının, ABD ulusal güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı birliği ve çıkarları için de gerekli olduğuna inanıyor" ifadeleri kullanılmıştı.