Afganistan'ın doğusunda bugün erken saatlerde deprem meydana geldi. 6.1 şiddetinde meydana gelen depremde en az 255 kişinin öldü.

10 Yıl sonra sonuçlandı: Savaş Ay'ın miras davasında karar belli oldu 10 Yıl sonra sonuçlandı: Savaş Ay'ın miras davasında karar belli oldu

Devlete ait Bakhtar Haber Ajansı ölü sayısını bildirirken kurtarma ekiplerinin helikopterle geldiğini söyledi. Haber Ajansının Genel Müdürü Abdul Wahid Rayan, Twitter'da Paktika'da 90 evin yıkıldığını ve düzinelerce insanın enkaz altında kaldığına inanıldığını yazdı.

Pakistan sınırına yakın Paktika eyaletinden gelen görüntülerde, kurbanların bölgeden kaldırılmak üzere helikopterlere taşındığı görülüyor. Eyaletten çevrimiçi olarak geniş çapta dolaşan görüntüler, sakinlerin kil tuğlaları ve diğer molozları topladıkları yıkılmış taş evleri gösterdi.

Bakhtar, evinin enkazının dışındaki plastik bir sandalyeden IV sıvı alan bir sakinin ve diğerlerinin sedyelere yayılmış halde görüntülerini yayınladı.

Taliban hükümeti sözcü yardımcısı Bilal Karimi Twitter'da, "Paktika eyaletinin dört ilçesinde şiddetli bir deprem sarsıldı, yüzlerce vatandaşımız öldü ve yaralandı ve düzinelerce ev yıkıldı" dedi. Daha fazla felaketi önlemek için tüm yardım kuruluşlarını bölgeye derhal ekip göndermeye çağırıyoruz” dedi.

Rayan, komşu Khost eyaletinde de yetkililerin depremde düzinelerce yaralı ve ölü olduğuna inandığını söyledi.

Komşu Pakistan Meteoroloji Departmanı, depremin büyüklüğü 6.1 olarak açıklandı. Depremler Pakistan'ın başkenti İslamabad'da ve doğu Pencap eyaletinde başka yerlerde de hissedildi. Bölgedeki afet yönetimi sözcüsü Taimoor Khan, Pakistan'ın bazı uzak bölgelerinde Afgan sınırına yakın evlerde hasar görüldüğüne dair raporlar gördüğünü, ancak bunun yağmurdan mı yoksa depremden mi kaynaklandığı hemen belli olmadığını söyledi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, yaptığı açıklamada depremle ilgili taziyelerini ileterek, milletinin Afgan halkına yardım edeceğini söyledi.

Avrupa sismoloji ajansı EMSC, depremin sarsıntılarının Afganistan, Pakistan ve Hindistan'da 119 milyon kişi tarafından 500 kilometreden (310 mil) fazla hissedildiğini söyledi.

Hindistan tektonik levhasının kuzeyde Avrasya levhasıyla çarpıştığı Hindukuş dağları boyunca uzanan dağlık Afganistan ve Güney Asya'nın daha geniş bölgesi, uzun süredir yıkıcı depremlere karşı savunmasız durumda. Evler, hastaneler ve diğer binalar için yetersiz inşaat, onları depremlerde çökme riskine sokarken, Afganistan dağlarında toprak kaymaları yaygın olmaya devam ediyor.

2015 yılında, ülkenin kuzeydoğusunu vuran büyük bir deprem, Afganistan'da ve komşu kuzey Pakistan'da 200'den fazla insanı öldürdü. 2002 yılında benzer bir 6.1 deprem kuzey Afganistan'da yaklaşık 1000 kişiyi öldürdü. Ve 1998'de Afganistan'ın uzak kuzeydoğusundaki 6.1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen sarsıntılarda en az 4.500 kişi öldü.

Bilgiler ANews'den alınmıştır.