Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman, EYT ile ilgili düzenlemenin ancak TBMM'ye sunulduğunda netlik kazanacağını söyledi. 

İşte Duman’ın açıklamları:

Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs açıklaması: Bu eylemlere sıcak bakmamız mümkün değil Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs açıklaması: Bu eylemlere sıcak bakmamız mümkün değil

“48 – 50 ile başlayıp 52 – 54 diye giden farklı yaşlar konuşuluyor. Şu an itibarıyla konuşulanlar tamamen bilgi kirliliği. Neden çünkü sayın Bakan ya da Sayın Cumhurbaşkanı ya da iktidar partisinin vereceği yasa teklifini görmeden her şey askıda. Söylenilen şeyler, düşünülünler olabilir ama gerçek değil. Yasaya ve EYT’liye karşı kesin değil. Bizim bu kesinliği elde etmemiz için yasa teklifinin TBMM’ye sunulması gerekiyor.”

Konuşulan EYT formülleri arasında 9 bin prim günü şartını değerlendiren Duman, bu formülün çözüm için mantıksız olduğunu söyledi.

İşte EYT’de 9 bin prim günü formülüyle ilgili Durmaz’ın sözleri:

‘BİRİ 9 BİN GÜN DERSE BU ÇÖZÜM DEĞİLDİR’

“SSK’da 9 bin gün hiç söylenmemiş. 9 bin gün çıkar! Kimler için çıkar? Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için çıkar. 9 bin gün SSK’lılar için çıkmaz. Çıkarsa bu çözüm olmaz. Yani biri 9 bin gün derse bu çözüm değildir.

SSK’da bugüne kadar 9 bin gün istenmemiş ki, 3600 gün istenmiş. 5 bin gün istenmiş en son 7 bin 200 istenmiş. O da 2008 yılından sonra çıkan yasayla… Şimdiye kadar istenmeyen gün (prim günü) çözüm diye diretilebilir mi? Bu mantıklı değil.”

‘EYT’DE YENİ YAŞ FORMÜLÜ YENİ EYT GETİRİR’

EYT’de yeni yaş formülünün ise beraberinde yeni EYT’liler getireceğini söyleyen Duman, bu formülle iligli detayları şu şekilde anlattı:

“Yeni bir yaş gelir mi? Gelirse EYT’liler için yeni EYT olur. Sigorta prim süresini doldurmuş, emekli olmak için yaşını bekleyenler diyoruz. O zaman yaşını bekleyenlere yeni yaş çıkartırsak, yine yaşını bekliyor olacak. Sigortalı bi çalışan diyelim 30 yıl çalışmış 49 yaşında prim gün sayısını da tamamlamış. 10 bin prim gününü geçmiş, kademeli yaş şartına göre emekli olmak için yaşı beklemiş olacak. Eski sistemde bir tek yaş şartı kısmi emeklilikte var. Eski sitemde 3600 gün için SSK sisteminde kadın için 50, erkek için 55 yaş şartı vardı. Ancak bu kısmi emeklilik için geçerliydi. Normal emeklilikte yaş uygulanmıyordu.”

ÇÖZÜM: EYT’DE YAŞ ŞARTININ KALKMASI

Duman, çözüm için yaş şartının kaldırılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bu ihtimaller arasındaki tek çözüm geçmiş tarihe gidilmesi, yani 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta kaydı olanlar için yaş şartının kaldırılması…”

Kaynak: Habertürk