Almanya, Yunanistan'la yaşanan gerilimle ilgili olarak Türkiye'yi eleştirirken, Avrupa Komisyonu da Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerine zarar veren tehditlerine son vermesi çağrısında bulundu. Türkiye ise eleştirileri tepkiyle karşılayarak Almanya'yı taraf tutmamaya davet etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner dün düzenlenen bir basın toplantısında Türk tarafından yapılan son açıklamaların "yapıcı diyaloğa ve bölgesel istikrarı kolaylaştırmadığını" belirterek "saldırgan söylemler, özellikle Türkiye'nin Yunan hava sahasını ihlali endişeye sebep oluyor" diye konuştu.

Almanya'nın Yunan Adaları'nın silahlandırılmasına ilişkin duruşunun sorulması üzerine de Wagner, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un son Atina, Ankara ve Pakistan ziyareti öncesindeki açıklamasını hatırlattı.   

Wagner, Baerbock'un sözlerinden, "Yunanistan Akdeniz'in bölgesel güvenliği söz konusu olduğunda önemli bir rol oynuyor. Avrupa'nın güvenliğinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temelden zorlandığı bu dönemde NATO ve Avrupalı ortaklar olarak birlik içinde durmak zorundayız. Sorunlar gerilimi arttırarak değil, tartışma yoluyla çözümlenmeli" ifadelerini aktardı.

Toplantıda Atina-Makedonya Haber Ajansı'nın Alman, Fransız, Amerikan, İngiliz ve Türk tarafların 29-30 Haziran'da düzenlenecek olan NATO Zirvesini görüşmek üzere Berlin'de bir araya geldiği toplantıyla ilgili bir soruya yanıt veren Wagner, Alman hükümetinin "Doğu Akdeniz'de diyalog ve gerilimin azaltılması için ortaklarla birlikte büyük gayret gösterdiğini" ifade etti.

Avrupa Komisyonu'ndan da eleştiri

Atina-Makedonya Haber Ajansı'nın haberine göre Avrupa Komisyonu Dışilişkiler Sözcüsü Peter Stano Türkiye'nin tehdit etmekten ve iki komşuluk ilişkilerine zarar verecek eylemlerden vazgeçmesi gerektiğini belirtti. 

Türkiye'nin bütün Avrupa Birliği üyelerinin egemenliğine, karasularına ve hava sahasına saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Stano, AB  ve üyelerinin Türkiye'den Yunanistan'la gerilimin artmasını önlemesini ve yapıcı bir tavır beklediğini ifade etti. 

Bunun olmaması durumunda AB'nin uygun cevabı mütalaa edeceği uyarısında bulunan AB yetkiliisi farklılıkların barışçıl şekilde, diyalog ve uluslararası hukuka saygılı şekilde çözülmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Türkiye'den tepki: Almanya'yı taraf tutmamaya davet ediyoruz

Dışişleri Bakanlığı ise Almanya'nın eleştirilerini kabul edilemez olarak niteledi. Bakanlık sözcüsü Tanju Bilgiç tarafından yapılan yazılı açıklamada "Alman Sözcü'nün, hava sahamızı ihlal eden, anakaramız üzerinden uçuşlar gerçekleştiren Yunanistan olmasına rağmen ülkemize mesnetsiz iddialar yöneltmesi kabul edilemez" denildi. Bilgiç açıklamasında Almanya'yı taraf tutmamaya davet etti.

Bakan Yerlikaya açıkladı: 'Çember-15' operasyonunda binlerce firari yakalandı Bakan Yerlikaya açıkladı: 'Çember-15' operasyonunda binlerce firari yakalandı

Alman sözcünün Yunanistan’ın hukuk dışı iddiaları temelindeki Türkiye aleyhinde sarf ettiği talihsiz sözleri esef verici olarak niteleyen Bilgiç açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Alman Sözcüsüne ikili ve NATO bünyesindeki Güven Arttırıcı Önlemler toplantılarına yapılan davetlere rağmen bir yıldır icabet etmeyen ve Ege’de yaşanan son gerginliği bahane ederek bu toplantıları dondurduğunu açıklayan tarafın Türkiye olmadığını hatırlatmak isteriz.

Diyalog ve gerilimin azaltılması için çaba sarf ettiğini iddia eden Almanya’yı, iki müttefik arasındaki anlaşmazlıklarda taraf tutmamaya, başka ülkelerin hukuksuzluğuna alet olmamaya, ayrıca yetkisi ve sorumluluğu olmayan alan ve konularda yanlı yorum yapmamaya bir kez daha davet ediyoruz".