Türkiye, Almanya'nın büyükelçisini çağırmasını kınadı ve Osman Kavala'nın ömür boyu hapse mahkum edilmesi üzerine çıkan tartışmada kısasa kısas çağrısında bulundu.

Osman Kavala, Avrupa'nın yüksek mahkemesi ve Batılı güçlerin siyasi güdümlü olduğunu söylediği bir davada protestoları finanse ederek hükümeti devirmeye çalışmaktan tutuklandı.

Almanya dışişleri bakanlığı sözcüsü, Türk büyükelçisinin mahkumiyet olmaksızın tutuklu bulunan Kavala'nın cezası üzerine çağrıldığını söyledi.

Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Almanya'nın geçmişte birçok kez adaleti ayaklar altına aldığını ve uluslararası hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini belirtti.

"Almanya, Türkiye'ye değil kendine baksın. Türkiye tam bağımsız bir devlettir. Türk milleti adına karar veren Türk yargısı da tam bağımsızdır. Türk hakimleri anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdan kanaatlerine göre hüküm verirler. Haddini aşan Almanya'yı kınıyorum ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum." dedi.

Avrupa Konseyi haklar gözlemcisi bu yıl, Kavala'nın davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne göndererek, Türkiye'nin iki yıldan fazla bir süre önce AİHM kararını uygulama yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğinin belirlenmesi için Kavala'yı serbest bıraktı.

Antalya teleferik kazası dosyasında yeni gelişme! Antalya teleferik kazası dosyasında yeni gelişme!

Geçen Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında ABD, Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu 10 ülkenin büyükelçilerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını tekrarladıktan sonra sınır dışı etmekle uyarmıştı.

Osman Kavala, Gezi olaylarını organize ettiği sebebiyle yargılanmaktadır.

Yararlanılan kaynak: Reuters