Yerli gruplar, çevreciler, muhabirler ve aile ve arkadaşlar Perşembe günü, 11 gün önce Amazon'da kaybolan ve öldüğü tahmin edilen İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Brezilyalı izole kabileler uzmanı Bruno Pereira'yı saygıyla selamladı.

Polis Çarşamba gecesi, iki adamı öldürdüğünü itiraf eden bir balıkçı tarafından yönetildikleri ormandaki bir mezardan insan kalıntılarını çıkardıklarını söyledi. Kalıntıların kimlikleri tespit edilmeye devam ediyor.

Polis, adamın Pereira'yı Peru ve Kolombiya sınırındaki uzak Javari Vadisi'nde yasadışı balıkçılığı belgelemekle tehdit ettiğini söyledi.

57 yaşındaki Phillips, yaptığı haberlerle, keresteciler, kaçak avcılar, yasadışı balıkçılık ve yaban kedisi madencileri tarafından yağmalanan dünyanın en büyük yağmur ormanlarının karşı karşıya olduğu tehditler için uluslararası bir ses haline geldi.

41 yaşındaki yerli halk savunucusu ve devlet kurumu Funai'nin eski yetkilisi Pereira, 5 Haziran Pazar günü yağmur ormanları kaybolduğunda yağmur ormanlarını kurtarma girişimleri üzerine bir kitap araştırırken Phillips ile birlikte seyahat ediyordu.

Phillips'in eşi Alessandra Sampaio, "Artık onları eve getirebilir ve sevgiyle veda edebiliriz" dedi. Aramanın sonu aynı zamanda adalet arayışının da başlangıcı oldu, diye ekledi.

Yorulmadan erkekleri arayan Javari Vadisi yerli derneği Univaja, cinayetlerinin "siyasi bir suç" olduğunu söyledi ve hükümeti topraklarını daha iyi korumaya çağırdı. Aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro yönetimindeki ajans finansmanı ve personel kesintilerinden etkilenen yerli bölgeler, istilalara karşı giderek daha savunmasız hale geldi.

Survival International, Phillips ve Pereira'nın Bolsonaro ve müttefikleri tarafından Brezilya'nın tarım sektöründe korunan yerli toprakları gözetleyen bir savaşın son kurbanları olduğunu söyledi.

Survival International'ın savunuculuk direktörü Fiona Watson, "Hükümetin yerli toprakları işgalcilere açmaya ve suçluları cezasız bırakmaya yönelik soykırım girişimleri, hem ormanların yok edilmesinde hem de onu durdurmaya çalışanlara karşı korkunç şiddette tavan yaptı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı yorum talebine yanıt vermedi. Ancak Bolsonaro, isimlerini belirtmeden erkeklerin ailelerine taziye mesajı gönderdi ve Funai'den Pereira'yı izole edilmiş ve yakın zamanda temasa geçen yerli kabilelerin korunmasında Brezilya'nın en iyi uzmanlarından biri olarak öven bir açıklama ekledi.

Bolsonaro daha önce ikilinin "tavsiye edilmeyen bir maceraya atıldığını" ve hikayeleri nedeniyle bölgede "bu İngiliz'in (Phillips) sevilmediğini" söylemişti.

Phillips, Brezilya'da beğenilen bir muhabirdi ve The Guardian'a düzenli olarak katkıda bulunuyordu. Ayrıca 30 yıllık gazetecilik kariyeri boyunca The Washington Post, The New York Times ve diğer yayınlar için yazdı.

Phillips, eşi Sampaio ve küçük kardeşleri Sian ve Gareth Phillips tarafından hayatta kaldı.

1964 yılında Liverpool yakınlarındaki Bebington, İngiltere'de doğan Phillips'in kız kardeşi Sian, "her zaman bir yazar olmak istedi" dedi. Her zaman açık sözlü ve kendine güvenen biriydi, bu yüzden gazetecilik doğal bir kariyer yoluydu."

İlk gazeteciliği dans müziğine odaklandı. Phillips, 1990'larda İngiltere'de çılgın kültürün yükselişini, 1993'te editörlüğünü yaptığı kült müzik dergisi Mixmag'da ele aldı.

Phillips, 1992'de dergi için ufuk açıcı bir parçada "ilerici ev" terimini kullandı.

Phillips, 2007'de dans müziğinin ticarileştirilmesi hakkında bir kitap yazmak ve yabancı bir muhabir olarak yeni bir kariyere başlamak için Brezilya'ya taşındı. Petrol müzayedelerinden Dünya Kupası protestolarına kadar bir dizi konuyu ele aldı ancak giderek Amazon'a ve yağmur ormanlarının karşı karşıya olduğu tehditlere odaklandı.

Karısı Alessandra ile Rio de Janeiro'da tanıştı. Daha sonra Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Salvador'a taşındılar. Phillips yemek yapmayı severdi ve düzenli olarak ayakta kürek sörfü yapardı. Ayrıca, imkanları kısıtlı gençlere İngilizce öğretmeye gönüllü oldu.

2019'da Brasilia'da, yangınların yağmur ormanlarını tüketmesinden haftalar önce düzenlediği basın toplantısında Phillips, son günlerde viral hale gelen bir klipte Bolsonaro'ya bölgeyi koruma konusundaki kararlılığını sordu.

Başkan, "Amazon'un Brezilya'nın olduğunu anlamalısın, senin değil," diye karşılık verdi.

MGM'den 45 il için "sarı kodlu" uyarı: Çatılar uçabilir! MGM'den 45 il için "sarı kodlu" uyarı: Çatılar uçabilir!

Geçen hafta bir mektupta, gazeteciler ve arkadaşlar Phillips'i "Güney Amerika'daki en keskin ve en duyarlı yabancı gazetecilerden biri" olarak tanımladılar.

Reuters haber sitesinden çevrilmişitir.