Anneler Günü, tüm dünyada farklı şekillerde gözlemlenen anneliği onurlandıran bir bayramdır. Anneler Günü'nün Amerika'daki enkarnasyonu 1908'de Anna Jarvis tarafından yaratıldı ve 1914'te resmi bir ABD tatili oldu. Anneler Günü bu yıl 8 Mayıs Pazar gününe denk geliyor.

Anneler ve annelik kutlamaları, ana tanrıçalar Rhea ve Kibele'nin onuruna festivaller düzenleyen antik Yunanlılara ve Romalılara kadar uzanabilir, ancak Anneler Günü'nün en net modern örneği, "Anneler Pazarı" olarak bilinen erken Hıristiyan festivalidir.

Anneleri onurlandırmak için bir gün, anneler olduğu sürece var olmuştur. Antik çağda anneleri onurlandıran festivaller genellikle tanrılara ve tanrıçalara ve doğurganlık, doğum, yaratıcılık ve büyüme döngülerinin anne sembollerine bağlıydı. Anne, çocukların ve dolayısıyla tüm insanlığın koruyucusu ve besleyicisidir. Frigler, Tanrıların Büyük Anası Kibele için bir şenlik düzenlemişlerdir. Yunanlılar ve Romalılar da tanrılarının ana figürünü onurlandırdılar. Bugün bile Hindistan'da önemli bir festival olan Durga-puja, tanrıça Durga'yı onurlandırıyor.

Orta Çağ'da insanlar , Lent'in ortasında yılda bir kez evlerine veya " ana " kiliselerine dönerlerdi. (O zamanlar çocuklar genellikle 10 yaşında işe giderlerdi!) Tarihçiler, çocukların annelerini ve ailelerini ziyaret etmek için izin almaları geleneğine yol açanın "ana" kiliseye dönüş olduğunu öne sürüyorlar.

16. yüzyıl İngiltere'sinde bu kutlama "Anneler Pazarı" oldu. Çocuklara -çoğunlukla ev hizmetçisi olarak çalışmaya giden kız çocuklarına- annelerine ve ev cemaatine dönmeleri için Ödünç ayının dördüncü Pazar günü izin verilecekti. En büyük oğul veya kız, kesilip tüm aile tarafından paylaşılacak bir "annelik pastası" getirirdi. Oğulların ve kızların tüm ev işlerini üstlendiği ve annelerinin onuruna özel bir akşam yemeği hazırladıkları aile toplantıları günün sırasıydı. Gün içinde bir ara, anne ailesiyle birlikte özel kilise ayinlerine katılırdı.

Bir zamanlar Birleşik Krallık'ta ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde büyük bir gelenek olan bu kutlama, Lent'te dördüncü Pazar gününe denk geldi ve başlangıçta sadıkların evlerinin yakınındaki ana kilise olan "ana kiliselerine" döneceği bir zaman olarak görülüyordu. 

Zamanla Anneler Pazarı geleneği daha dünyevi bir tatile dönüştü ve çocuklar annelerine çiçekler ve diğer takdir belirteçleri sunarlardı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kutlanan Anneler Günü'nün kökenleri 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İç Savaştan önceki yıllarda , Batı Virginia'dan Ann Reeves Jarvis, yerel kadınlara çocuklarına nasıl düzgün bir şekilde bakabileceklerini öğretmek için "Anneler Günü Çalışma Kulüpleri'nin" kurulmasına yardım etti.

Bu kulüpler daha sonra ülkenin İç Savaş nedeniyle hâlâ bölünmüş bir bölgesinde birleştirici bir güç haline geldi . 1868'de Jarvis, annelerin uzlaşmayı teşvik etmek için eski Birlik ve Konfederasyon askerleriyle bir araya geldikleri "Anneler Dostluk Günü" düzenledi.

İncirlik Üssü, Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönüştürüldü İncirlik Üssü, Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönüştürüldü

Anneler Günü'nün bir başka habercisi, kölelik karşıtı ve kadınların oy hakkını savunan Julia Ward Howe'dan geldi. 1870'de Howe, annelerden dünya barışını desteklemek için birleşmelerini isteyen bir eylem çağrısı olan "Anneler Günü Bildirisi"ni yazdı. 1873'te Howe, her 2 Haziran'da kutlanacak bir "Anneler Barış Günü" için kampanya yürüttü.

Resmi Anneler Günü tatili 1900'lü yıllarda Ann Reeves Jarvis'in kızı Anna Jarvis'in çabaları sonucu ortaya çıktı. Annesinin 1905'teki ölümünün ardından Anna Jarvis, Anneler Günü'nü, annelerin çocukları için yaptıkları fedakarlıkları onurlandırmanın bir yolu olarak tasarladı.

Anneler Günü'nün günümüzdeki kutlaması, 1908 yılında Anna Jarvis'in, Amerikan İç Savaşı'nın yaralı askerlerine bakan bir barış aktivisti olan annesi Ann Jarvis için bir anma töreni düzenlemesiyle başladı. Etkinlik, şu anda Uluslararası Anneler Günü Mabedi'nin bulunduğu Batı Virginia, Grafton'daki St Andrew Metodist Kilisesi'nde yapıldı.

Anna Jarvis , aynı yıl annesinin vefatının ardından 1905 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Anneler Günü kutlamaları için destek alma görevine başladı . Aileleri ve toplumları için çok şey yapmış dünyanın tüm annelerini onurlandırmak istedi.

Sürekli çabaları nedeniyle, 1911 yılına kadar ABD eyaletlerinin çoğu Anneler Günü'nü yerel bir tatil olarak kutlamaya başladı ve Batı Virginia, Jarvis'in ana eyaleti 1910 yılında bu vesileyle tatil ilan eden ilk eyalet oldu. Mayıs ayının ikinci Pazar günü ABD'de resmi olarak Anneler Günü olarak belirlenmiş ve 1914 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin 28. Başkanı Woodrow Wilson'ın imzaladığı bildiriyle ulusal bayram ilan edilmiştir. ABD'de varlığı ve aynı tarih Hindistan, Bangladeş, Pakistan, İtalya, Singapur, Belçika gibi ülkeler ve daha birçok başka ülke tarafından da seçilmektedir.

Anneler Günü , dünyanın çeşitli yerlerinde annelere saygı, onur ve sevgiyi ifade etmek için kutlanan bir gündür. Gün, annelerin katkılarını onurlandırmak, annelik bağlarının çabalarını ve annelerin toplumumuzdaki rolünü takdir etmek için bir olaydır. Farklı ülkeler bu olayı farklı tarihlerde kutlamakla birlikte, kutlamaların ortak ayları Mart veya Mayıs aylarıdır . Anneler Günü, Babalar Günü, Kardeşler Günü, Büyükanne ve Büyükbaba Günü ve diğerleri gibi diğer kutlamalar gibi benzer bir çabadır.

Annelerin hayatındaki önemini ve önemini insanlara hatırlatan ve tüm dünyada annelik figürlerine özel önem verildiği bir gün olarak kutlanan bir gündür.

Anneler Günü'nün farklı versiyonları dünya çapında kutlanırken gelenekler ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Tayland'da Anneler Günü her zaman mevcut kraliçe Sirikit'in doğum gününde Ağustos ayında kutlanır.

Anneler Günü'nün bir başka alternatif kutlaması, ailelerin her sonbaharda anneliği onurlandıran çok günlük bir kutlama olan Antrosht'un bir parçası olarak şarkı söylemek ve büyük bir ziyafet yemek için toplandığı Etiyopya'da bulunabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde annelere ve diğer kadınlara hediyeler ve çiçekler verilerek kutlanmaya devam eden Anneler Günü, tüketici harcamaları için en büyük bayramlardan biri haline geldi. Aileler ayrıca annelere yemek pişirme veya diğer ev işleri gibi etkinliklerden bir gün izin vererek kutlama yapar.

Anneler Günü zaman zaman siyasi veya feminist davaların başlatıldığı bir tarih olmuştur. 1968'de Martin Luther King, Jr.'ın karısı Coretta Scott King, Anneler Günü'nü, imkanları kısıtlı kadın ve çocukları desteklemek için bir yürüyüşe ev sahipliği yapmak için kullandı. 1970'lerde kadın grupları da tatili eşit haklar ve çocuk bakımına erişim ihtiyacını vurgulamak için bir zaman olarak kullandılar.

Bu haberde kaynak ANews'tir. Haberin yabancı dil metnine ulaşmak için tıklayınız.