Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN Türk ekranlarına asgari ücrete ilişkin önemli tahminlerde bulundu. Kaya “Asgari Ücret hesaplamasında pek çok formül var. Gerçekleşecek olan formül, Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla belli olacak, formülün de tabanını oluşturmuş olacak. Enflasyonun 6 aylık döneme ilişkin farkını koruduğunu görüyoruz. Hükümetten farklı adımlar gelirse enflasyonun aşağı doğru inmesi söz konusu olabilecek. Yüzde 15-20 arasında enflasyon farkının oluşacağı, memur, işçi ve emeklilerin farkları olacak. Memur ve memur emeklilerinin 2023 yılının birinci 6 aylık döneminde yüzde 8’lik toplu sözleşmeden gelecek olan zamları belli. Bunun üzerine enflasyon farkı da üzerine eklenecek” dedi.

Kaya “İşçi ve Bağkur emeklileri de 6 aylık enflasyon farkı alacak. Bunu da yüzde 20 seviyesinde varsayarsak, maaşlarında yüzde 20’lik artış öngörülüyor. Asgari ücret, memur, memur emeklileriyle ilgili olsun, Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla farklı senaryo ortaya çıkabilecek. Daha rahatlatıcı olacak enflasyon üzerinde zam aşikar, ortaya çıkmış durumda. Enflasyon yüzde 16-17 seviyesinde gerçekleşecek olsa da yapılacak zam bunun üzerinde olacağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı üzerinde ilave zammın uygulanacağını şu andan itibaren öngörebiliriz” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası rezervleri 126,9 milyar dolara yükseldi Merkez Bankası rezervleri 126,9 milyar dolara yükseldi

Asgari ücrete ilişkin yapılacak zamma dair Kaya “2023 yılı başı itibarıyla hükümet, gerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu gerekse memur ve memur emeklilerinin 2 yıl önceki toplu sözleşme şartları gereği ücretlerinde yapılacak artışların enflasyon rakamlarıyla birlikte göz önünde bulundurulduğunda emekli ve memur maaşlarında ciddi oranda artış meydana getirebileceğini öngörebiliriz. Toplu sözleşme şartları, enflasyon şartları ve Sayın Cumhurbaşkanımızın vereceği karar doğrultusunda artışlarla birlikte hangi noktaya geleceğini göreceğiz. 3 formül olarak değerlendirebiliriz” dedi.

Kaynak: Hürriyet