Asgari ücrete on olarak temmuz ayında ara zam yapılarak 5 bib 500 lira olmuştu. 

ASGARİ ÜCRETİN ARALIK AYINDAKİ İLK GÖRÜŞMESİNDEN NASIL BİR SONUÇ ÇIKACAK?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Ferman şu ifadeleri kullandı:

Aralık ayının ilk haftasında başlayacak süreçten bahsediyoruz aslında bu süreç şimdiden başladı. Tartışmaların başlangıç noktasını oluşturacak önemli enstrümanlardan birisi için bilgi toplanmaya başladı.

7-8-9 ARALIK'TA İLK TOPLANTI YAPILACAK DENİLİYOR, RAKAMLA
İLGİLİ ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI?

Ekonomi beklenti yönetimidir yaşanılan enflasyon düzeyi şartlarında elbette önemli ölçüde kesim gelirini asgari ücret veya asgari ücrete dayanarak kademelendirdiği için beklentiler yukarı yönlüdür. Seçim öncesinde bu tür beklentilerin daha yukarı yönlü gerçekleşme ihtimali vardır.

YILBAŞI ZAMMI KESİN

Mevzuata göre asgari ücret en geç iki yılda bir olmak üzere, genelde yılda bir kere belirleniyor. Halihazırda temmuz ayında asgari ücrete gelen zamla birlikte, yılbaşında yeni bir zam için zorunluluk bulunmasa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Yılbaşında inşallah bu tabloyu yine değerlendirecek gerekeni yine yapacağız" açıklaması nedeniyle yeni bir zamma kesin gözüyle bakılıyor.

8 BİN 250 TL OLABİLİR

Asgari ücret, geçen yıl sonunda yapılan yüzde 50'lik zam ile 4 bin 253 lira olmuştu. Enflasyondaki artış üzerine, 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete bir kez daha zam yapılmış, yüzde 30'luk bu ara zamla net asgari ücret tutarı 5 bin 500 liraya ulaşmıştı. Böylece geçen yıl asgari ücrete yapılan kümülatif zam,
yüzde 90'ı geçmiş oldu. gelen açıklamalar ve enflasyonun bu yıl geçen seneye göre daha yüksek
seyretmesi, bu yılbaşında da asgari ücret için en az yüzde 50'lik bir zam beklentisi oluşturdu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Kızıldeniz'deki gerilim doğalgaz ticaretini durma noktasına getirdi Kızıldeniz'deki gerilim doğalgaz ticaretini durma noktasına getirdi

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.