TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlandı.

AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan komisyonda teklif maddeleri görüşülürken muhalefet, ilk maddede yer alan "dini inancı sebebiyle" ibaresinin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

CHP VE İYİ PARTİ'DEN ÖNERGE

CHP ve İYİ Parti, ortak bir önerge vererek ibarenin tekliften çıkarılmasını istedi. Önerge üzerindeki görüşmelerde muhalefet, bu düzeltmeyle teklife destek vereceğini belirtti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Bu meselenin artık sonsuza kadar gündemden çıkmasını istiyoruz. Ama metindeki sıkıntıyı gidermemiz lazım. Teklifimiz kabul edilirse sonuna kadar destek vermeye hazırız. Bu meseleyi dini inanca bağladığımız zaman başörtülü kadınlarımız sıkıntı yaşayabilir." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Bülent Tezcan da "Gerçek anlamda bir çözüm getirilmesi gerekiyorsa sunduğumuz önerinin kabul edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Fethi Yıldız ise "Dini inancı nedeniyle başını örteni kaldıralım istiyorsunuz. İnancı sebebiyle başını örtmenin sakıncasını anlatacak , ikna edecek birisi var mı? Zaten dini inancı sebebiyle biz bu düzenlemeyi getiriyoruz." diye konuştu. 

O ÖNERİ REDDEDİLDİ

Muhalefetin "dini inancı sebebiyle" ifadesinin tekliften çıkarılmasını istediği önerge, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. Başörtüsü teklifinin "Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle başını örtmesi, tercih ettiği kıyafetiyle eğitim ve kamu temel hak ve özgürlüklerden yararlanmaktan yoksun bırakılamaz" maddesi muhalefetin itirazlarına rağmen komisyonda kabul edildi.

Gerginliğin yaşandığı komisyonu CHP ve İYİ Parti'liler terk etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti'ye ayar vermeye kalkışanlara kesinlikle rıza göstermeyiz Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti'ye ayar vermeye kalkışanlara kesinlikle rıza göstermeyiz

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

3 maddelik anayasa teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Oylamaya AK Parti ve MHP'li vekiller katıldı. CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekilleri oylamaya katılmadı.

NE OLMUŞTU?

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirerek partisinin başörtüsüyle ilgili verdiği kanun teklifi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğiyle bu işin düzeltilmesi gerektiğini ifade etmişti. 

AK Parti, açıklama sonrasında muhalefet partilerini ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konu hakkında bilgi vermişti. Hazır hale getiren teklif, Meclis'e sunulmuştu.