DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'ndan 1 Mayıs açıklaması: Taksim konusunda kararlıyız DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'ndan 1 Mayıs açıklaması: Taksim konusunda kararlıyız

Ticaret meslek liselerinde stajyer ve çırak olarak çalışarak üretime destek veren 1,3 milyon staj mağduru seslerini duyurmak istiyor. 

Halihazırda EYT konusu gündemdeyken stajın başlangıç sayılmasını isteyen mağdurlar yaşadıkları sorunun çözüme kavuşmasını talep ediliyor.  

EYT konusun gelecek düzenlemeyle beraber staj sigortasının başlangıç sayılmasını bekleyen mağdurlar staj döneminde sağlık sigortaları yatırıldığı için aktif çalışmaları emekliliğe başlangıç sayılmasını talep ediyor.

Meslek okullarında zorunlu stajlar yaparak mesleği mutfağında öğrenen ve ekonomiye katkı sağlayan öğrenciler, sigorta başlangıç tarihinin SSK başlangıcı sayılması sebebiyle ileri yaşlardaki emekliliklerini etkiliyor. Bu soruna 'dur' demek için kolları sıvayan staj mağdurları gerekenin yapılmasını istiyor.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, stajyer ve çırakların yaşadığı mağduriyetle ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak Türkiye’de, aday çırak ve stajyer olarak çalışma yaşamında yaklaşık 1,5 milyon kişinin bulunduğunu belirtti. Ağbaba,  “Yapılacak bir düzenleme ile stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir. Meclis'e bu mağduriyetin giderilmesi için kanun teklifimizi verdik. Lakin iktidar yetkilileri, bu konuyu gündeme dahi almadılar. Meclis açıldığında stajyer ve çırakların mağduriyetlerinin giderilmesi için  çalışmalarımızı tekrar hızlandıracağız.” demişti.

Geçtiğimiz haftalarda Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği Başkanı Nalan Esmeray, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Vedat Bilgin'le görüşmelerinde stajları emeklilik başlangıcı sayılmayanların mağduriyetlerinin yanı sıra, askerlik borçlanması, Bağ-Kur’lular, TSK-Emniyet borçlanmaları ve kadınların doğum borçlanması gibi konuları da gündeme getirdiklerini belirterek, staj borçlanmasıyla birlikte bu kesimlerin de EYT çözümü için gereken kaynağı sağlayabileceğini söylemişti.