Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, doların 15 liranın üzerinde seyretmesiyle yükselişe geçen altın fiyatlarıyla ilgili yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. 

FED FİAZ POLİTİKALARINI 6 AYDIR BASKILIYOR

"Fed'in faiz politikaları emtia fiyatlarını 6 aydır baskılamaya devam ediyordu. Özellikle Rusya-Ukrayna çatışmasından dolayı bir miktar yükseliş de gördük ancak tekrar geri çekilme gördük. Bunda Fed'in faiz artırımına devam etmesiyle alakalı baskılanma oldu. Dün dolar endeksinde yükseliş vardı. Emtiada gerileme görülmüştü, bu panik yaratmıştı. Tekrar geri çekilmelerin sahte geri çekilme olduğunu hep beraber gördük. İçeride gram altın TL fiyatı dolar tarafından destek görüyor. Düşüşlerin sınırlı kaldığını gözlemliyoruz. Dolar /TL kurundaki yükselişle gram altın TL direnç seviyelerini zorlamaya devam ediyor."

GRAM ALTINDA MAKAS ARALIĞI GENİŞ

"Hafta boyunca uyarım vardı, ekranda gördüğünüz gram altın TL makas aralığı geniş, bu gerçek değil demiştim. Serbest piyasalarda gram altın TL'nin 940 lira olduğunu görüyoruz. Bu makas aralıklarının iki ay boyunca devam edeceğini tahmin ediyorum. Makas aralıklarının açılma sürecine dikkat etmek gerekiyor.

2024 turizm hedefi açıklandı: 60 milyar dolar gelir bekleniyor 2024 turizm hedefi açıklandı: 60 milyar dolar gelir bekleniyor

Sınırsız bir şekilde yapılan işlemler, dar makas aralığında yapılan işlemler bundan sonra geniş olarak yapılacak. Günlük işlemlerde artık para kazandırmayan bir piyasa modeli geldi."

MERKEZ BANKALARI RESASYONUN KALICIĞI TARTIŞILIYOR

"Şu andan itibaren Merkez Bankaları resesyonun ne kadar kalıcı olacağını tartışıyorlar. Resesyon süreçlerinde güvenilir limanlara talebin artacağını tahmin ediyorum. Ons tarafındaki baskılanmalar orta ve uzun vadede yatırımcısına yine fırsat sunuyor. 2022 yılıyla alakalı 2150 dolar seviyesi, mart ayında 2068 seviyesine kadar beslendi. Bundan sonra enflasyon ve resesyon risklerinden dolayı yükselişin devam etmesini öngörüyorum"