Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Efes 2022 Tatbikatı'nın son günü için 9 Haziran'da gittiğimiz İzmir'de ordumuzun gücünü bir kez daha yerinde gördük ve bölgesel meselelerle ilgili mesajlarımızı paylaştık. Terör, göç, ekonomi, savaş, sosyal krizler gibi hayati sınamalardan geçen bölgemizde tatbikat dostlarımıza güven, düşmanlarımıza korku veren bir program olarak başarıyla icra edilmiştir.

Bize yöneltilen tenkitlerin eksikliklerimizden değil, Türkiye'nin uluslararası taahhütlerine bağlı olarak kendi, istikametinde yürümesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bizi hedeflerimizden uzaklaştırma çabalarının beyhude olduğunun altını çizmek istiyorum. Yaşadıklarımızdan çıkardığımız dersler ışığında azimle yolumuza devam edeceğiz. Sınır ötesi harekatlarımız, krizler konusunda sergilediğimiz dengeli, tutarlı tavır gibi... Yeni harekatlara başlayacağız.

Suriye sınırında oluşturduğumuz güvenlik koridorunun eksikliklerini tamamlamak için hazırlıklarımız bitince yeni harekatlara başlayacağız. Akdeniz ve Ege konusunda gereken adımları atmaktan asla çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Pek çok coğrafyada kardeşlerimize destek olmak için attığımız adımlara devam ediyoruz.

Türkiye'nin enerji konusundaki önemli adımının bir an önce insanlarımızın hizmetine sunulmasını biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. Uzaya göndereceğimiz uydular yerli ve milli çalışmalarımızın ürünü olacaktır.

MARMARİS'TEKİ ORMAN YANGINI

Marmaris'teki yangını yakından takip ederek, afetin sona ermesi için gerekli tüm adımların atılmasını sağladık. Uyumlu yapılan çalışma neticesinde her ne kadar 5 bin hektarı aşkın alanda ciddi bir ağaç vs. yanmışsa da herhangi bir ölüm yaralanma olmadığı bizim teselli kaynağımız olmuşturç. Yoğun bir şekilde ağaçölandırma çalışmalarına gireceğiz. Burada aynı çalışmayı yapğarak inşaallah yine yeşilimize kavuşacağız.

Millete hizmet ülkeye hizmet derdi olmayanların gökyüzünde helikopter arayışı gibi... Bu zavallılarla ülkede siyaset yapılmaz. Biz işimizi biliyoruz. Gereği neyse onu yapıyoruz. Bütün itfaiyeciler, STK'larla faaliyet yürüterek toplam 60 hava aracıu 613 arazöz ve suikmal aracı, 203 iş makinesi 5 bin 700'e yakın personek 2 bin 100'ün üzerinde gönüllü kişilerden oluşan bir ekiple yangına müdahale edilmiştir Bay Kemal...

Yanan alanlar yeşillendirilecektir. Muğla Büyükşehir Belediyesi sende... Acaba ne yaptınız? Biz burası CHP Belediyesi demedik. Atılması gereken adımları attık.

Bakanlıktan o oyuncak bebekler için kritik uyarı: 'İade edin' Bakanlıktan o oyuncak bebekler için kritik uyarı: 'İade edin'

NATO ZİRVESİ

Yarın İspanya'ya NATO Zirvesi'ne gideceğiz. PKK-YPG konusunda sergilenen riyakarlığı muhattaplarımızın yüzüne belgeleri ve görüntüleri ile ileteceğiz. Bu tablo değişmeden Türkiye'den olumlu bir yaklaşım sergilenmesini beklemesinler.

Adana'da petrol arama çalışması yaptığımız iki kuyuda yükse kaliteli petrol bulduk. Rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Toplam 10 kuyuda üretime geçecek şekilde hazırlanıyoruz.

"YÜKSEK KALİTELİ PETROL BULDUK"

Yeni kaynaklar bulmak için sahip olduğumuz 4 sondaj ve 2 sismik arama gemisiyle faaliyetlerimizi kesintisiz sürdürmekte kararlıyız. Yerin altında ve üstünde ne varsa azlığına, çokluğuna bakmadan milletimizin emrine vermek istiyoruz. Son dönemde Adana'da petrol arama çalışması yaptığımız 2 kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Petrolün rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Aynı sahada 8 yeni kuyu daha açarak toplam 10 kuyuda üretime geçecek şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.

"YENİ BİR ADIM ATIYORUZ"

Madenlerimizin katma değerli uç ürünler olarak ihracı konusuna odaklandık. Yüksek teknolojili ürünlerin temel bileşenleri olan nadir elementleri de ilk öncelik olarak belirledik. Son dönemdeki gelişmeler sebebiyle bu ürünlerin üretimi ve tedarikinde sorunlar çıkmış, fiyatlarında da fahiş artışlar yaşanmıştır.

Teknoloji bağımsızlığının ayrılmaz bir parçası olan madenlerin üretimi ve nihai ürüne ulaştırılması hususunda yeni bir adım atıyoruz. Ülkemizin önemli nadir element sahalarından Eskişehir-Beylikova dünyanın Çin'den sonraki 2. büyük rezerv alanıdır. Burada ilk etapta yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir üretim tesisi kuruyoruz. Deneme üretimi sonuçlarının ardından endüstriyel tesis yatırımına hemen başlıyoruz. Amacımız burada yıllık 570 bin ton cevher işleyerek 10 bin ton nadir toprak asitleri, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 bin toryum üretimi gerçekleştirmektir.

"TÜM BUNLAR DOĞRU İSTİKAMETTE GİTTİĞİMİZİ GÖSTERİYOR"

Büyüme kesintisiz devam ediyor. Cari fazla veren bir ticaret dengemiz var. Turizm toparlandı. Tarımda iyi bir sezon yaşanıyor. Sanayimiz harıl harıl çalışıyor. Savunma sanayimiz dünyada rüştünü ispat etmiş şekilde katlanarak gelişiyor. Konut ve otomotiv sektörleri adeta yok satıyor. Tüm bunlar doğru istikamette gittiğimizi gösteriyor.

CUMHURBAŞKANI MAAŞ ZAMMI ELEŞTİRİLERİNE YANIT: "KANUN METNİNDEN ÇIKARILMASINI TALEP EDİYORUM"

Enflasyonda yaşanan ciddi yükseliş hepimizin canını sıkmıştır. Özellilkle enflasyondaki yükselişin yükünü bir müddet daha çekeceğiz. Milletimizden biraz daha sabır bekliyoruz.

Bizim hükümete geldiğimiz 2022 yılında toplanan her 100 liranın 86'sı faize gidiyordu. Bugün toplanan 100 liranın 15 lirası faiz ödemesinde kullanılmaktadır. Hakikat budur.

Buradan TBMM'ye çağrıda bulunmak istiyorum; Ek bütçenin Genel Kurul'daki görüşmelerinde cumhurbaşkanı ödeneği ile ilgili maddenin kanun metninden çıkarılmasını talep ediyorum.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretiden yeniden değerlendirilmesini istedim. Yapılan artışın istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasına da meydan verilmeyecektir. İnşallah en kısa sürede bu konuda müjdeli bir haberi işçilerimizle, emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz.

Kamu çalışanlarımıza ve emeklilerimize enflasyon farkını zaten vereceğiz. Bu düzenlemenin 13.7 milyon emeklimizin tamamını kapsadığının altını çizmek istiyorum. Şu anda Çalışma Bakanım çalışmayı hafta sonuna varmadan inşallah bitirecekler ve ardından NATO görüşmelerinden döner dönmez bunu milletimle paylaşma fırsatını bulacağız.

MAAŞ ZAMLARI

Bu arada yılbaşında inşallah çalışmalarımızın, çalışanlarımızın ve emeklilerimizin ücretlerini tekrar gözden geçirecek, günün şartlarına göre ne yapılması gerekiyorsa onu da kendilerine vereceğiz. Ayrıca temmuz ayı memur maaşlarının Kurban Bayramı öncesinde, 8 Temmuz'da zamlı haliyle ödeneceğini de ifade etmek istiyorum.

ÖĞRETMENLERE ATAMA

Okulların tatil olmasıyla birlikte gençlerimizin yaz aylarını etkin bir şekilde değerlendirmesi için 2 uygulamayı başlatıyoruz. İlk olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı kurumlar gençlerimize açık olacaktır. Tüm çocuklarımızı ve gençlerimizi spor okullarına davet ediyoruz. Diğer müjdemiz de gönüllerince seyahat edebilmeleriyle ilgilidir. Yaşlı ve engelli bakım projemizi milli programa dönüştürmektir. Yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın ev temizliğinden kişisel bakıma kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Yaşlı ve engelli aylıkları da bayram öncesi ödenecektir. 20 bin öğretmen atamasıyla ilgili süreç MEB tarafından başlatılacaktır.

BAYRAM TATİLİ

Kurban Bayramı tatilini takip eden 13-14 Temmuz günleri idari izin kapsamına alınacak."