Türkiye'deki bütün internet kul*lanıcılarının sanal faaliyetleri ve hareketlerinin neredeyse bir buçuk yıldır BTK tarafından izleniyor. Kullanıcıların kimlikleri ve kişisel verilerinin de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) gönderildiği ortaya çıktı.

Elektrikli araçların şarj sıkıntısına çözüm geliştirildi Elektrikli araçların şarj sıkıntısına çözüm geliştirildi

Medyaskop'un ulaştığı belgelere göre ziyaret edilen internet siteleri, WhatsApp’ta yazışılan ya da telefonda konuşulan kişiler, konum verileri ve daha fazlası saat başı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı BTK'ya aktarılıyor.

Peki BTK bu bilgileri ne yapıyor? Bu soru işaretinin cevabı ise henüz bilinmiyor. BTK da iddiala ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

“Adli ve önleyici tedbirler” gerekçesiyle internet trafiğini isteyen BTK’nın bu işleyişi, kişisel verilerin gizliliği noktasında temel haklar açısından hukuki sorun teşkil ettiği düşünülüyor.

CHP'li Onursal Adıgüzel de Söylemiş

Kullanıcı trafik verilerini düzenli olarak internet servis sağlayıcılardan BTK'ya iletildiğini daha öncesinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de söylemiş ve BTK herhangi bir yalanlamada bulunmamıştı.

BTK’ya giden trafik kayıtlarında sunulan bilgiler;

  • Abonenin adı ve soyadı (Tüzel kişiyse resmi adı),
  • Abonenin o sırada kullanmakta olduğu IP numarası,
  • Hangi uygulamayla ya da internet sitesiyle veri alışverişi yaptığı,
  • İlgili veri alışverişinin başlangıç tarihi ve saati, veri alışverişinin ne kadar sürdüğü,
  • Ne büyüklükte veri alıp ne büyüklükte veri gönderdiği gibi bilgiler yer alıyor.