Bakan Özhaseki'den "kentsel dönüşüm" duyurusu Bakan Özhaseki'den "kentsel dönüşüm" duyurusu

Üniversiteler öğrenim hayatına başlamak için gün sayarken burs ve maddi destek programları da ön plana çıktı.

Dolandırıcıların yeni adresi de burs arayışında olan öğrenciler oldu. Burs dolandırıcıları farklı dernek, vakıf ve şirket isimlerini kullanarak açtıkları internet sitelerinde burs vereceklerini duyurmalarıyla dolandırma serüveni başlıyor. 

İlk olarak öğrenciden kimlik bilgilerini istiyorlar daha sonra da öğrencinin dijital finans uygulamasında hesap açmaları isteniyor. Öğrencinin istenileni yapması halinde de dolandırıcılar elde ettikleri kimlik bilgileriyle uygulamayı kendi istedikleri gibi kullanmaya paşlıyor. Şanslı olanlar erkenden dolandırıldığını anlayarak uygulama yetkilileriyle iletişime geçiyor ve hesabını kapattırıyor ancak farketmeyenler için durum ciddileşiyor.

Aynı dolandırma yöntemine kurban olan bir öğrenci anlattı.

Hürriyet’ten Melike Çalkap’ın haberine göre, Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde okuyan İlknur Öztürk, burs dolandırıcılarının tuzağına düşen ama kandırıldığını anlaması üzerine hemen harekete geçen mağdurlardan biri. Öztürk; “WhatsApp üzerinden mesaj aldım. Kimlik numaramın son 3 hanesi ile bazı kimlik bilgilerimi teyit ettiler. Kimliğimin onaylanabilmesi için bir finans uygulaması üzerinden gerekli işlemleri yapmalarına izin verdim. Sonra bu hesabı kullanmaya başladıklarını farkettim. İlgili finans uygulamasını arayıp hesabımı kapattırdım. Bizler zaten zor geçinen öğrencileriz. Bunlar yüzünden burs aramaktan çekinir olduk.”dedi.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Dolandırıcılar çoğu zaman insanların güncel talepleri doğrultusunda hareket ediyor. Bugünün günceli de burs peşinde koşan öğrenciler. Tanımadıkları kişilere asla kişisel bilgilerini, banka hesap bilgilerini, kimlik numaralarını vermemeliler. Aksi halde kendileri adına açılan hesaplarla başkaları dolandırılabilir ve onlar da suçlu durumuna düşebilirler” dedi.