Edirne'de üniversite öğrencileri Yunus Bayram, Hakan Aras ve Hasan Sönmez, koordinatör öğretim üyeleri eşliğinde engelli bireylerin yaşam koşullarını kolaylaştırmak amacıyla bir proje hazırladı. Gözlerin aşağı yukarı ve sağa sola hareketiyle kumanda edilen tekerlekli sandalye, sensörleri sayesinde çevredeki engellere çarpmadan hareket edebiliyor.

TBMM’den yapay zeka adımı: Araştırma Komisyonu kurulacak TBMM’den yapay zeka adımı: Araştırma Komisyonu kurulacak

PROJE HEDEFLERİ VE GELECEK PLANLARI 

Tekno-Trakya ekibi, geliştirdikleri teknolojiyle engelli bireylerin kişiye özel tasarlanan kasktaki kameraya göz hareketleriyle komut vermesini sağlıyor. Komutlar bilgisayar aracılığıyla işlenerek kontrol kartına iletiliyor ve böylece hareket kabiliyeti sağlanıyor. Öğrenciler, mevcut projede bilgisayar aracılığıyla yapılan işlemleri akıllı telefonla yapmayı ve sesli komut özelliği eklemeyi planlıyor.

ÖĞRENCİLERDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Yunus Bayrak, projeyi 1,5 yıl önce başlattıklarını belirterek, "Omurilik felç geçiren hastaların yaşam kalitesini biraz daha iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Yaptığımız projede, hastalar göz hareketleriyle tekerlekli sandalyeyi kolay bir şekilde hareket ettirebiliyor," dedi. Hasan Sönmez ise, akıllı gözlük üzerinde çalışmalarının devam ettiğini ve projeyi telefon uygulaması üzerinden kontrol edilebilir hale getireceklerini ifade etti.

AKADEMİK DESTEK VE GURUR

Fizik Bölümü Öğr. Gör. Fahrettin Dolaştır, öğrencilerin başarısıyla gururlandıklarını dile getirdi. Proje, TeknoFest Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nın "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" kategorisinde 4'üncü olarak önemli bir başarı elde etti.

Editör: Zeynep Peksoy