Enerji İş Sendika Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, Akit Tv’de canlı yayına katıldı. Altunsoy, katıldığı yayında Akit Tv sunucusu Feridun Erdoğral'ın sorularını yanıtlayarak, EYT, 3600 ek gösterge ve asgari ücret beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Akit Tv sunucu Feridun Erdoğral’ın “Bir sendika başkanı olarak asgari ücrette beklentileriniz nelerdir?” sorusunu yanıtlayan Altunsoy, “ Özellikle bu dönem “2022 asgari ücret zammı” ile ilgili ciddi bir beklenti söz konusu. Rahmetli Erbakan hocamızın zamanında işçiye, memura, çiftçiye yüzde üç yüz zam yaptığı gibi acaba bu dönemde de böyle bir gelişme olur mu diye herkesin bir beklentisi var.” Dedi.

GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZ MAHMUD ALTUNSOY'UN AÇIKLAMASI | Yeniden Refah  Partisi

Bunun üzerine sunucu Erdoğral’ın Bu ütopik bir beklenti mi sorusuna karşılık Altunsoy, Türkiye’nin bu beklentileri karşılayabilecek güçte olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Hayır, biz 2023’te uzaya gitmeyi planlıyoruz. Dolayısıyla bu kadar projelerin yapıldığı Türkiye’nin bu denli geliştiği, yol katettiği, İHA, SİHA ve fabrikalarımız varken haliyle işçimize, çalışanımıza, emeklilikte yaşa takılanlara, 3600 ek göstergeyi bekleyen vatandaşımıza herhalde böyle bir zam yapılır diye düşünüyorum.” Dedi.

Türk-iş konfederasyonunun elde ettiği verilere göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için aylık minimum 3093 TL açlık sınırı belirledi. Peki asgari ücretimiz ne kadar? 2825 TL.. Yıllardır bu beklenti karşılanamamıştır. Vatandaşlara verilen ücret, açlık sınırının bile altında kaldı. Zaten yoksulluk sınırına hiç değinmiyorum. Temel ihtiyaçlarla birlikte ek ihtiyaçlara da girilince -yoksulluk sınırını da geçiyorum- bu sayı 10.075 TL’ye çıkıyor. 

Sunucu Erdoğral “Şayet Erbakan hoca o dönemde o çalışmaları yapmamış olsaydı bugün nasıl bir tabloyla karşılaşırdık?” sorusunu yöneltti.Altunsoy, yöneltilen soruya şu şekilde cevap verdi:

“Rahmetli Erbakan hocamız o zammı açıkladığında hatta bugün bu yoksulluk, açlık sınırılarını açıklayan Türk-iş konfederasyonu rahmetli Erbakan hocamızın yanına gittiğinde yüzde 30 zam istemişlerdi. O zamanlar yüzde 30 zammı veremezler dolayısılya biz de hükümeti zor durumda bırakmış oluruz diye düşündüler. Rahmetli Erbakan hocamız o dönem yüzde 50 zammı açıkladığında ise çalışma ekibi ve arkadaşları "Hocam biz bu zammı nasıl vereceğiz” diye sorduklarında Erbakan cevap olarak “Biz sözünü vereceğiz daha sonra kaynak bulacağız” cevabını verdi. “ 

Altunsoy sözlerine şu şekilde devam etti

Mühendis Tek-Sen, büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri kolunda yeni yönetimini belirledi Mühendis Tek-Sen, büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri kolunda yeni yönetimini belirledi

O dönem yüzde elli oranında yapılmış olan zammı, bugünkü Türkiyed'de yüzde yüz oranında yapmak mümkün. Günümüz Türkiye'sinin şartlarında asgari ücreti arttırmak çok zor bir şey değil. Biz bir sendika olarak işçilerin ve emeğin tarafında olmakla birlikte işçi ve işveren arasında da bir köprü görevi görüyoruz. Ancak böyle bir zam yapıldığı takdirde Türkiye'de işverenlerin çoğu ciddi bir sıkıntıyla da karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla işvereni de düşünerek onları sıkıntıya düşürmeyecek bir zam belirlenmesi gerekir. Hem işvereni hem de işçiyi memnun edecek bir zam yapmak çok zor bir iş değil. 

"Memlekette En Kolay Şey: Eleştirmek"

Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Altunsoy, siyasi yelpazenin hiçbir tarafında olmadığını ancak ülkeyi yönetmenin zor bir iş olduğunu belirtti.
“İktidar ve muhalefete baktığımızda en kolay işin eleştirmek olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Evde hanımına, çocuğuna söz geçiremeyen insanlar devleti kolaylıkla eleştirebiliyor. Tabi ki doğruyu bulabilmek adına yapılan yanlışları eleştirelim fakat bu ölçülü olmalıdır. Şayet iktidar, yolsuzluk, hırsızlık ve israfın önüne geçerse işçinin ve işverenin de cebine para girecek ve bu sayede çark da dönmeye devam edecek. 

“EYT’li Arkadaşlarımızın Beklentilerini Karşılamak Çok Zor değil” 

Tükiye gündemini meşgul eden EYT, 3600 ek gösterge sorununun esasen eski hükümetten miras bir problem olduğunu ve bu sorunun mevcut iktidarın üstüne kaldığını söyledi. Prim gününü doldurmuş ancak yaş sınırına takıldığı için emekli olamayan vatandaşların şikayeti hakkında “ Her ne kadar eski iktidardan kalmış olsa da çözüm yine bugünkü iktidardadır.” dedi.

Ardından sunucu Feridun Erdoğral' "Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin ilerleyen zamanlarda özellikle ikinci üçüncü çeyrek büyüme trendini yakalayacağından bahsetti. İleriye dönük Türkiye adına umutlarınız ne noktada ve ekonomik bağlamda ön görüleriniz nelerdir?" sorusunu yöneltti.

Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, “ Türkiye gerek savunma sanayi gerekse sağlık alanında her geçen gün kendini bir adım daha öne atıyor. Ancak biz işçimize, memurumuza ve  çiftçimize gerekli zammı ve alın terinin karşılığını veremezsek açıklanan rakamlar ne olursa olsun kesinlikle bunlar, toplumu ileri götürebilecek rakamlar olmayacaktır. 

“Bugüne Kadar Cumhurbaşkanımızı Doğru Bir Şekilde Yönlendirebilecek Bir Çalışma Bakanı Gelmedi”

Altunsoy, yayının ilerleyen dakikalarında dikkat çeken bir konuya da değindi. 

“Bizim sendikalar olarak bakanlık düzeyinde çalıştığımız en yetkili kurum Çalışma Bakanlığı’dır. Ne yazık ki cumhurbaşkanımızı doğru bir şekilde yönlendirecek bir bakanın gelmediği kanaatindeyim. Maalesef bir ekip sorunu var. Umarım dirayetli, gerçekten bu memleketin ve milletin menfaatini düşünen bürokratlarımız görev başına gelir. 

Altunsoy programın sonunda önerilerde bulundu. "Toplum, ilk önce şükretmeli ve daha sonra samimi gördüğü siyasi yapının peşinden gitmeli" dedi. Her yönetimde olduğu gibi yanlışlıkların muhakkak olacağını ve doğrunun bu şekilde bulunacağını da belirtti.

İlginizi çekebilir