İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe'de resmi törenle karşılandı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Kristersson baş başa görüşmeye geçti.

Ramazan Bayramı tatili için ek otobüs seferleri planlandı Ramazan Bayramı tatili için ek otobüs seferleri planlandı

Yapılan görüşmenin ardından Erdoğan ve Kristersson ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bu ziyaret Başbakan düzeyinde 2009 yılından bu yana yapılan ilk ziyaret. Görüşmelerimizde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek konusunda görüştük. Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere küresel konuları değerlendirdik. İsveç'in NATO üyeliği başvurusu görüşmemizde önemli yer tuttu.

İsveç ve Finlandiya'nın katılım müzakerelerine Madrid'de onay verdik. NATO'nun açık kapı politikasını destekliyoruz. İsveç'in güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye PKK/YPG DHKP-C ve FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadele ediyor. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de bizim güvenlik kaygılarımıza destek olan bir İsveç istiyoruz. NATO'nun en önemli unsurlarından biri terörle mücadelede dayanışma ve iş birliğidir.

Savunma Sanayinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması olumlu bir adım teşkil etti. Muhtırada kayıtlı hükümlerin somut adımlarla hayata geçirilmesini beklediğimizi açık şekilde paylaştık. 2. toplantı ay sonuna doğru düzenlenecek. Daha olumlu bir tablo ile karşılaşmayı umut ediyoruz.

İSVEÇ İLE TİCARET HEDEFİNİ AÇIKLADI

Ticaret hacmimizi ilk etapta 5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizde İsveç insanları da temaslarda bulunuyorlar."

İSVEÇ BAŞBAKANI ULF KRİSTERSSON'UN AÇIKLAMALARI

"Türkiye'nin terör konusundaki kaygılarını anlıyoruz. İsveç Türkiye'ye terörle mücadele yardım etmek istiyor. İsveç PKK'yı bir terör örgütü olarak görüyor. Bildiğiniz gibi İsveç NATO'ya üyeliğe başvurdu. Türkiye 70 sene önce NATO'ya katıldı. Bu ittifaka katılmak bizim için hayati önem taşıyan bir güvenlik meselesi.

NATO üyesi olmak başka müttefiklerin de güvenliklerini göz önüne almayı gerektiriyor. Biz NATO üyeliğinin bize getirdiği sorumluluğu biliyoruz. İsveç Türkiye'ye yaptığı tüm taahhütleri yerine getirecektir. Ayrıca tahıl koridorundaki çabaları sebebiyle Cumhurbaşkanı'na teşekkürlerimi ilettim."