Yaklaşık 4 saat süren görüşmenin taamlanmasıyla beraber Erdoğan ve beraberindeki heyet Soçi kentindeki Sonatoryum Rus binasından ayrılarak, Soçi Uluslararası Havaalanı'ndan Türkiye’ye dönüş yoluna geçti.

GÖRÜŞME SONRASI RUSYA’DAN AÇIKLAMA

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Putin ve Erdoğan, Türkiye’ye gaz tedarikini görüştüler, gaz ödemelerinin kısmen Rus rublesi ile yapılması konusunda anlaştı.” dedi.

İKİ ÜLKEDEN ORTAK BİLDİRİ

Toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride şu ifadeler yer aldı:

- Tarım, enerji ve inşaatta iş bilriğini artırmada anlaşıldı.

- Liderler, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

- İki lider Ukrayna'dan tahıl ve gıdanın taşınmasına yönelik İstanbul Mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etti.

- Liderler, Türkiye-Rusya arasındaki samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı öneme işaret etti.

- Rusya'nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul Mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde uygulanmasının altı çizildi.

Yasa dışı yollarla sınır geçmeye çalışan 12 kişi yakalandı! 7'si terörist Yasa dışı yollarla sınır geçmeye çalışan 12 kişi yakalandı! 7'si terörist

PUTİN’DEN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Putin görüşme öncesinde yaptığı kısa açıklamada tahıl anlaşmasındaki rolü için Türkiye’ye teşekkür etmiş, Rusya’dan “kesintisiz gaz akışı” nedeniyle Avrupa’nın Erdoğan ve Türkiye’ye müteşekkir olması gerektiğini söylemişti. Erdoğan ise “Bugün dünyanın gözü Soçi’de” ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan, görüşme öncesinde yaptığı basın açıklamasında, “Suriye'deki gelişmeleri ele almamız bölgeye rahatlama getirecektir” demişti.