Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Çekya Cumhuriyeti makamlarına başarılı ev sahiplikleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Bugün burada 44 Avrupa ülkesi lideri olarak bir araya geldik. Her açıdan yoğun verimli toplantıların olduğu bir gün geçirdik. Genel oturumların yanı sıra liderlerle enerji ve iklim konularının yanı sıra Avrupa'yı da etkileyen küresel sorunları ele aldık. Türkiye'nin bu meselelere yaklaşımı ve Avrupa Birliği'ne katılım konusunda yaklaşımlarımızı ortaklarımıza aktardık.

"AB GENİŞLEME POLİTİKASININ BİR ALTERNATİFİ DEĞİL"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bulgaristan Başbakanı ve ile bir araya geldik. Görüşmelerde Avrupa'nın geleceği, güveliği ve küresel sorunları görüştük. Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile de görüşme gerçekleştirdik. Avrupa Siyasi Topluluğu'nun zamanlı bir girişim olduğu kanaatindeyim. Bununla birlikte AB genişleme politikasının bir alternatifi olarak görmediğimizi belirtelim.

ERMENİSTAN'LA TAM NORMALLEŞME HEDEFİ

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la da bir görüşmemiz oldu. Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşme hedefine ulaşabileceğimize samimiyetle inanıyorum.

Görüşme esnasında bazı talepler söz konusu oldu. Bu taleplerle ilgili görevlendirmeler yaptık. Dışişleri Bakanlarımız birbirileriyle görüşecek. Ondan sonra çıkan neticeye göre adımımızı atacağız.

TÜRKİYE'NİN ANAHTAR ROLÜ

Yaşanan gelişmeler Türkiye'nin birlik ve Avrupa için anahtar bir ülke olduğunu gösteriyor.

RUSYA-URKAYNA SAVAŞI

Adil bir barışın kaybedeninin olmayacağını ilettik. İlk günden itibaren akan kanı durdurmak ölümlerin önüne geçmek için çok çaba sarf ettik.

Bazı birlik ülkelerinin gerginliği tırmandırmayı seçtiğini görüyoruz.

KIBRIS MESELESİ

Kıbrıs'ta çözümün tek anahtarı Kıbrıs Türk'ünün statüsünün kabul edilmesidir.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI'NA TEPKİ

Sur Belediyesinde Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden şüpheli gözaltına alındı Sur Belediyesinde Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden şüpheli gözaltına alındı

Miçotakis beyefendi konuşmamdan rahatsız olmuş. Yemek adabına terstir. Çıktı bir konuşma yaptı. Kendisine ağır gelecek ifadeler kullandığımızı ifade etti. Olması gereken yerde değiller. Hala bunların politikaları yalan üzerine kuruludur. Şu an itibarıyla Yunanistan'la görüşeceğimiz bir şey yok.

ESAD İLE GÖRÜŞME

Suriye Rejim lideri Esad ile şu an için bir görüşmem mümkün değil. Vakti saati geldiğinde biz Suriye'nin Başkanı ile de görüşme yoluna gidebiliriz. Şu an itibarıyla alt düzeyde görüşmeler yapılıyor. Bizim tüm arzumuz terör örgütlerinin buradan arındırılması. Biliyorsunuz burada şu anda briket evler yapmak suretiyle adımlar atıyoruz. 550 bin Suriyeli kendi topraklarına döndü. Rusya Ukrayna savaşı bölgedeki adımları da erteledi. Çünkü Suriye'deki bu oalylarda Rusya'nın İran'ın ve Koalisyon Güçleri'nin etkin bir rolü var."

"BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ"

Yunan gazetecinin 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözleriyle Yunanistan'ı mı kast ettiği sorusuna cevap veren Erdoğan: Konuyu anlamışssınız. Aslında bizi rahatsız eden saldıran hangi ülke olursa olsun onlara karşı bizim cevabımız 'Bir gece ansızın gelebiliriz' Bunu böyle görmeleri lazım. Herhalde anlamışlardır." ifadelerini kullandı.