Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmesi sonrasında gazeteciler Erdoğan'a "Beşar Esad ile görüşecek misiniz?" sorusunu sormuş, Erdoğan ise "Esad ile görüşme olabilir siyasette küslük dargınlık olmaz. Eninde sonunda uygun şartlarda adımları atarız" şeklinde yanıt vermişti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov bugün yaptığı bir açıklamada Erdoğan ve Esad'ın Rusya'da görüşebileceğini ifade etmiş ancak henüz ayrıntıların belli olmadığını belirtmişti.

Erdoğan'ın görüşme çağrısının Şam yönetiminde kabul görmediği iddia edildi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeyi reddettiği ileri sürüldü. Reuters'ın 3 farklı kaynağa dayandırdığı habere göre, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasında görüşme yapılması için yürüttüğü çalışma karşılık bulmadı.

İsrailli yüzbaşından itiraf! 'Hannibal Protokolü'nü uyguladık İsrailli yüzbaşından itiraf! 'Hannibal Protokolü'nü uyguladık

GÖRÜŞMEME NEDENİ SEÇİMLER

Reuters'ın görüştüğü iki kaynak, Esad'ın Türkiye'de yapılacak seçim öncesi Erdoğan'ın elini güçlendirmemek adına görüşmeyi kabul etmediğini iddia etti. Aynı kaynaklar olası görüşmenin, özellikle Türkiye'de 3,6 milyon Suriyelinin geri dönüşü konusunun ele alınabileceğini bunun da Erdoğan'a seçim öncesinde destek sağlayacağı belirtildi.

"NEDEN BEDAVA ZAFER VERELİM?"

Kaynaklardan birinin "Erdoğan'ın eline neden bedava zafer verelim? Seçim öncesi yakınlaşma olmaz" dediğini aktaran Reuters, Suriye'nin dışişleri bakanları toplantısı fikrini de geri çevirdiğini bildirdi. Görüşme teklifi ile ilgili bilgisi olan üçüncü kaynak ise Şam'ın somut bir öneri olmadığı sürece görüşmeyi yararsız gördüğünü ve Türk güçlerinin ülke topraklarından tamamen çekilmesini istediklerini ifade etti.

"UZAK OLMAYAN GELECEKTE GÖRÜŞÜLEBİLİR"

Türkiye'nin yaklaşımını yakından bilen bir diplomat olduğu belirtilen kaynak Esad-Erdoğan görüşmesinin "çok da uzak olmayan bir gelecekte" mümkün olabileceğini belirterek, "Putin bu yolu yavaştan hazırlıyor. Bu Suriye'de çok büyük bir değişimin başlangıcı olabilir ve Türkiye'ye çok olumlu etkide bulunabilir. Rusya'nın da birçok alanda gerilmişken bu onun da yararına olabilir" şeklinde görüş verdi.