Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2011-2016 yılları arasında başkanlığını yapan Birol Aydemir, kurumla ilgili açıklamalarda bulundu. Kendisinin görevden ayrılmasının ardından kurumda çok büyük değişiklikler yaşandığını belirterek, “Kurumun son bağımsız başkanı bendim. Şimdiki memurlar kendisini iktidarın memuru olarak görüyor" dedi.

Halk TV Ana Haber’e konuşan Aydemir, "TÜİK’te tarihinde hiç yaşanmadığı kadar değişim yaşandı. 2018’den önceki ve sonraki dönem arasında çok fark var. Ben kurumun son bağımsız başkanıydım. Şimdiki memurlar kendisini iktidarın memuru olarak görüyor. Oysa sizin maaşınızı bu millet vergileriyle ödüyor. Hiç utanmıyor musunuz?" şeklinde konuştu.

Bakan Tekin’den atama açıklaması: Öğretmen ihtiyaçlarına ilişkin çalışmaları tamamladık Bakan Tekin’den atama açıklaması: Öğretmen ihtiyaçlarına ilişkin çalışmaları tamamladık

Aydemir, aynı zamanda kurumun bağımsız olması gerektiğini vurgulayarak “Bu uluslararası bir normdur, Eurostat’ın normudur, isteğe bağlı değildir. Yoksa yayınladığı rakamlara güven kalmaz” dedi.

Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benden sonra başkanlar cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınır oldu. Bir kurum bağımsızlığını yitirdiyse gelen talimatlara göre hareket eder. Birisi talimatınıza uymadıysa yarın görevine son verir hale gelirsiniz. Bakkalda çıraklık yapan birisini de artık başkan yapabilirsiniz. Kurumların iyi işlemesi için olmazsa olmaz iki özelliği şeffaflık ve hesap verilebilirlik olmalıdır."

Aydemir, enflasyon verilerinden madde sepetinin kaldırılması hakkında da şu yorumu yaptı .

"TÜİK insanların bu kalemlere bakıp eleştirmesinden rahatsız oluyordu. Madde sepetinin açıklanmasını o yüzden durdurdular. Oysa ne kadar şeffafsanız yaptığınız işten o kadar eminsiniz, hesap verebilirsiniz demektir. Kaldırma gerekçeleri gerçeği yansıtmıyor"