Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir buçuk milyon kişinin merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın sorusunu yanıtladı. Nebati, detayların Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulduktan sonra netleşeceğini belirterek, “Şu aşamada ilave mali yüke ilişkin net bir açıklama yapmak doğru olmayacaktır” dedi. Paylan, bu yanıtla birlikte yaş şartı konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında ciddi bir koordinasyonsuzluk yaşandığını belirterek, 2023 bütçesinde EYT ile ilgili bir kalemin olmadığına dikkat çekti. 

Nebati: Şu aşamada ilave mali yüke ilişkin açıklama doğru olmaz

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığ'ının bütçe görüşmeleri sırasında söz alan HDP'li Paylan, EYT ilgili düzenlemenin ayrıntılarını sormuştu. Soruya yazılı yanıt vereceğini açıklayan Nebati, Paylan'a gönderdiği yanıtında şu ifadelere yer verdi:

“EYT ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız koordinasyonunda titiz bir çalışma yürütülmektedir. Çalışmanın detayları Cumhurbaşkanımızın onayına sunulduktan sonra en kısa zamanda kamuoyuna açıklanacaktır. Dolayısıyla, şu aşamada detaylar belli olmadan bütçeye getireceği ilave mali yüke ilişkin net bir açıklama yapmak doğru olmayacaktır. Çalışma hayatıyla ilgili her türlü husus hükümetimizin gündeminde olup ivedi olarak neticelendirilecektir.” 

Paylan: Maliye Bakanlığı, topu Cumhurbaşkanı'na atıyor

Yanıtı değerlendiren Paylan, bütçe görüşmeleri sırasında hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e hem de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye EYT düzenlemesini sorduğunu belirtti. Bilgin’in çok net bir şekilde yaş şartı olmayacağını söylediğini hatırlatan  Paylan, buna karşın Nebati’nin yazılı yanıt verdiğine dikkat çekerek, “Bu meselenin Cumhurbaşkanı'nın takdirinde olduğunu söyledi ve ‘hesabını şu anda bilmiyoruz’ dedi. Bu da iki bakanlık arasında ciddi bir koordinasyonsuzluk anlamına geliyor” diye konuştu. Meselenin esas sahibinin Çalışma Bakanlığı olduğunu ve bu konuda bir irade ortaya koyduğunu kaydeden Paylan, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, herhalde, ‘bu bütçenin altından kalkamayız, bizim harcayacak başka yerlerimiz var’ diyerek topu cumhurbaşkanına atıyor ve burada da yaş şartını yerine getirmek için yollar aranıyor" diye konuştu.

Kartal Belediyesi’nde yarım maaş krizi! Kartal Belediyesi’nde yarım maaş krizi!

“Bakanın istifasına kadar gidebilir”

EYT düzenlemesinin getireceği ilave mali yükle ilgili hesapların yapılmış olması gerektiğini de vurgulayan Paylan, “İki bakanlık bunu konuşmalı ve bu yük, 2023 bütçesine konulmalıydı. Ancak bütçede hangi kalemde bunun var olduğunu söylemiyorlar. Çünkü bütçede böyle bir para yok. Bu da EYT'lilerin aslında bütçede yok sayıldığını, böyle bir ödeneğin olmadığını gösteriyor” dedi. Paylan, şöyle devam etti: “Çalışma Bakanı, bir irade ortaya koyuyor ve sonra Nebati başka bir iradeyi ortaya koyuyor. Demek ki bu irade ezilecek. Ben, bu işin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının istifasına veya görevden affını istemesine kadar gidebileceğini düşünüyorum. Net bir şekilde yaş şartının olmayacağını söyledi. Buradan geri adım atılması o iradenin ezilmiş olması anlamına gelir.”

Kaynak: T24