EYT hakkında son dakika gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yapılan son EYT toplantısının ardından yaş konusu gündeme gelmeye devam ediyor. Kuliste konuşulan iddialara göre, kadınlarda 48, erkeklerde ise 50 yaş şartı konuşuluyor. Peki, EYT olmadan nasıl erken emekli olunur? İşte detaylar haberimizde...

EYT'de yaş şartı gündeme geldi. Konuşulan yaş kadınlarda 48 erkeklerde 50 yaş. 

EYT'SİZ EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Emeklilik hakkını kazanmak için belli  bir yaş  ve primi doldurmak gerekiyor. Ancak yasalarda daha erken emekli olmak için düzenlenmiş avantajlarda söz konusu. 

Erken emeklilik için 3600 rakamı önemlidir. Türkiye'de aşağı yukarı 6 milyon çalışan emekli olmak için yaş şartını doldurmayı bekliyor. Ancak yeni çıkacak düzenlemenin yanısıra bazı detaylarla EYT'siz emekli olabilirsiniz.

1- İŞE GİRİŞ TARİHİ

9 Eylül 1999'dan önce sigorta girişine sahip olan biri EYT'siz emeklilikten faydalanır. Eğer bu tarihte işyerine girmiş ve SSK'lıysanız bilmeniz gereken önemli detaylar var.

2- 3 BİN 600'DEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

15 yıl sigortalılık ve 3 bin 600 prim gününe sahipseniz belli formüller kullanarak emekli olabilir.

3- 10 YILLIK ÇALIŞMA HAYATI YETERLİ

Emeklilik hakkına sahip olmak için birçok kriter söz konusu. Emeklilik hesapları aslında herkes için farklı oluyor. İlk sigortalı olduğunuz tarih ne kadar eskiyse avantajınız da bir o kadar büyük oluyor. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Staj mağdurlarına büyük destek CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Staj mağdurlarına büyük destek

3600 prim günü 10 yıla tekabül ediyor. Yani 10 yıllık prim gününe sahip olmanız gerekiyor. 15 yıllık sigortalılıkta ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten bu güne kadar geçen süreyi ifade ediyor. Bu formül 9 Eylül 1999'dan sigortalı olanları ilgilendirdiği için her durumda 15 yıl dolmuş oluyor. Bu nedenle 3 600 günlük prim ödenerek yapılan çalışmanın ne zaman tamamlanacğına dikkat edilmesi gerekiyor. 

Dikkat idilmesi gereken diğer nokta; 3600 gün hesabı yaparken kadın erkek ayrı değerlendirmek de fayda var. Çünkü sistem ikisi için geçerli olsa da şartlar farklıdır. 

Bir kez daha hatırtlatmam gerekirse;

- 9 Eylül 1999'dan önce ilk defa sigortalı olarak çalışmanız,

- 3600 yani 10 yıllık bir prim gününe sahip olmanız isteniyor.

-İlk sigortalı olduğunuz tarihten bugüne 15 yılın geçmiş olma şartı söz konusu.

4- KADINLAR İÇİN ÇOCUK AVANTAJI

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanabilirler. 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani, 6 yıl kazandırır. 

Yaşını doldurmuş bir anna; 3 çocuğa sahipse erken emekli olabiliyor. Bu noktada tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olmasıdır. 

5- ERKEKLER İÇİN ASKERLİK ÖNEMLİDİR

Erkeklerin EYT'siz emekli olabilmesi için askerlik önemlidir. Askerli süreleri hem yaşı geriye çeker hem de prim kazanma imkânı verir. 

Sigortalı olmadan önce askerlik ile borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çeker. Böylelikle 1 yaş önce emekli olunabilir. 

6- 10 YIL PRİMLE DE EMEKLİ OLUNABİLİR

Kısmi emeklilik adı verilen metotla ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar emekli olabiliyor. Burada yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tan başlıyor.

10 yıl primle emekli olabilmek için 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmak gerekiyor. Sonrası için ise prim 4500'e yani 25 yıla akdar çıkıyor.