EYT için Meclis'e verilen kanun teklifleri bir kez daha gündeme geldi. Peki CHP ve MHP vekillerinin meclise sunduğu tekliflerdeki EYT formulleri neler?

Gönül Boran Özüpak'tan 'emekliye özel çalışma' eleştirisi Gönül Boran Özüpak'tan 'emekliye özel çalışma' eleştirisi

Bakanlık EYT ile ilgili çalışma grubu oluşturdu. Alternatif formuller masada. Önce maliyet hesaplanacak. Ardından çalışma derinleşecek. Yıl sonunda Cumhurbaşkanı'na sunulan çalışmanın 2023'ün ilk çeyreğinde yasalaşması bekleniyor. Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve öncesinde başlamak, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalı çalışmak, yaşı bekleyenler için maaş kesintisi ya da yaş indirimi formulüyle ilgili daha önce Meclis'e sunulan kanun teklifleri de yeniden gündem oldu. Daha önce CHP Milletvekili Özkan Yalım ve Ömer Fethi Güler ile MHP Milletvekili Arzu Erdem tarafından kanun teklifleri verildi. Meclis'e sunulan tekliflerin ortak hükümleri 

  • Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve öncesinde başlamak
  • 5 bin prim gününü doldurmak
  • Kadınlarda 20, Erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmak
  • Teklifin yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru yapmak

Önceki dönem CHP Milletvekili Burcu Köksal'ın teklifine göre ise 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olan erkeklerde 7200 kadınlarda ise 5000 prim gününü dolduranların yasanın yürürlüğü girdiği tarihten itibaren 90 gün içinde SGK'ya başvurmaları halinde emekli olabilmeleri öngörülüyor. Teklifler farklı ama bir şey net. Teklifin yürürlüğe girdiği tarihte sadece koşulları sağlayabilenler emekli olabilecek. Koşulları tamamlamamış olanlar ise yararlanamayacak.

Kaynak: Habertürk