EYT düzenlemelerine ilişkin geri sayım başladı. Uzmanlardan yasa tasarısının içeriği ve EYT'lilere yapılacak ödemelerle ilgili tahminler ve görüşler de gelmeye devam ediyor.

Karar gazetesinde yer alan habere göre  Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Ali Duman, “Bir kişi emekli olmak için zorlanamaz. Kişi emekli olup olmamayı istemesi kendi iradesindedir. Gerek kıdem tazminatı bakımından, gerek daha iyi bir aylık bakımından emeklilik haklarını doldurmasına rağmen çalışmaya devam eden pek çok kişi var. Dolayısıyla bir yasa çıktı ve o kişi emekli olabiliyor o yasayla.

Borsa güne nasıl başladı? En çok kazandıran sektör endeksi ne? Borsa güne nasıl başladı? En çok kazandıran sektör endeksi ne?

Ama ben emekli olmak istemiyorum, çalışmaya devam edeceğim, içerideki kıdem tazminatım biriksin, ileride ben daha iyi bir kıdem tazminatı alayım ya da içerideki sigorta primim artsın, ileride daha iyi bir maaş alayım düşüncesiyle çalışmaya devam edebilir, burada bir hak kaybı oluşmaz” açıklamasını yaptı.

CNN Türk'e konuşan SGK Uzmanı Özgür Kaya konuyla alakalı, “EYT kapsamında emekli olduktan sonra emekli maaşı düşmez. Kıdem tazminatı iş hukukundan doğan bir hak olduğu için SGK’yı ve emekliyi ilgilendirmeyen bir husus. Dolayısıyla kıdem tazminatı hakkı ister emekli olsun, ister çalışmaya devam etsin, iş akdi sürdüğü sürece devam edecektir. İzin hakkı da aynı şekilde bu bağlamda devam edecek” ifadelerine yer verdi.

EYT'LİLER NE KADAR ÖDEME ALACAK?

EYT ile emekli olanların maaş dışında kıdem tazminatı haklarının olduğu da gündemdem düşmeyen konular arasında yerini koruyor. Her ne kadar işverenlere yük olarak adlandırılsa da kıdem tazminatına senelik izin ücretleri de eklendiği zaman işten çıkarken aynı anda 2 ödeme alacakları konuşuluyor. 

Diğer yandan EYT emeklilerinin emekli maaşlarında kesinti olmadan çalışmaya devam edebilecekleri de söylentiler arasında. Bu yüzden hem emekli maaşı hem de normal maaş alabilecekler. Emeklilere verilen banka promosyonlarının ise EYT'liler emekli olduğunda hemen verilmesi beklenmekte. Bu promosyonun dışında kimi iş yerleri çalışanlarının aldığı ücretlerden dolayı bankalardan promosyon alıyor. EYT emeklisi böyle bir yerde işe başladığında fazladan bir promosyon daha almış olacak.