8 Eylün 1999 yılından önce sigortalı olup da daha sonra çıkan yasa nedeniyle emeklilik süresi uzayanlar için yeni bir düzenleme Meclis'e geliyor. Peki, EYT staj ve çıraklık sigortasında son durum nedir;? İşte merak edilenler...

İstanbul Valisi Davut Gül: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı İstanbul Valisi Davut Gül: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaptığı açıklamada önlerinde tek bir formül olduğuna vurgu yaparken çok sayıda kişinin EYT düzenlemesi beklediğini hatırlatttı. 

EYT'lilerin merak ettiği soru! EYT'liden kaç gün prim istenecek?

Çalışma gün sayılarını, yıllarını ve sosyal güvenlikteki sağlık sigortası primlerini gözden geçireceklerine dikkat çeken Bilgin " En uygun, en kapsayıcı çözümlemeyi yapacağız." dedi. Açıklamasının devamında staj sigortasının EYT kapsamında olup olmayacağı sorusuna da yanıt veren Bakan Bilgin " Bir defa çalışmamız bitmedi. İkincisi, adım adım açıklıyor.

Devamında Bakan Bilgin Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." ifadelerini kullandı.

EYT'YE KİMLER GİRECEK?

"Bu konuyla ilgili şunu söyleyeyim bir defa. Birçok televizyon kanalında çeşitli uzmanlar ellerinde kalemle hesaplar falan yapıyorlar. Onların hiçbiri bizim önümüzde yok öncelikle onu söyleyeyim. Televizyonda çıkarıyorlar işte 'şunlar da girecek bunlar da çıkacak' öyle bir şey yok. 1999 yılı öncesi biliyorsunuz yaş ile ilgili bir sorun var. O sorunu biz çözüyoruz."

EYT PRİMİ, GÜN, SAYISI ÇALIŞMA YILI BELLİ OLDU MU?

Önümüzde tek bir model var yani çok sayıda insan var tahmin edeceğiniz gibi. Onların teker teker durumlarını, primlerini, çalışma gün sayılarını, yılları gibi, bunları gözden geçirip, en uygun en kapsayıcı çözümlemeyi yapacağız. Niye şimdi açıklamıyorsunuz diyenler var. Henüz çalışmamız bitmedi. İkincisi adım adım açıklıyoruz. Zaten açıklasak da ocak ayından sonra
uygulamaya sokulacak. Şimdi açıklamanı bir anlamı ve acelesi yok. Biraz önce bahsettiğim sorunları adım adım açıklayacağız.

? ERKEN BORÇLAN KAZAN

Brüt asgari ücret : 6.471 TL
1 günlük borçlanma: 69 TL
1 aylık borçlanma : 2.070 TL
1 aylık tavan borçlanma: 15.525 TL
Borçlanma hesabı: Asgari ücret X % 32

? ASKERLİK BORÇLANMASI

Brüt asgari ücret: 6.471 TL
1 aylık borçlanma: 2.070 TL
18 aylık borçlanma: 37.260 TL
18 aylık tavan borçlanma: 279 bin 450 TL

?DOĞUM BORÇLANMASI

Brüt asgari ücret: 6.471 TL
1 aylık borçlanma: 2.070 TL
24 aylık borçlanma: 49.680 TL
24 aylık tavan borçlanma: 372 bin 600 TL

? ASGARİ ÜCRET YÜZDE 50 ARTARSA

Brüt asgari ücret: 9.706 TL
1 aylık borçlanma: 3.105 TL
18 ay borçlanma farkı: 18.630 TL
24 ay borçlanma farkı: 24.840 TL

EYT PRİMİ TAMAMLAMAK İÇİN ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Faruk Erdem tarafından konu hakkında yapılan açıklamalarda "Biz bir süredir EYT konusunu konuşmadığımız için çok mesaj geliyor. EYT'de bir gelişme olduğu zaman zaten bilgilendirme yapıyoruz. EYT için 2 kriter çok önemli, 1. yıl 2. prim. Primi eksik olan çok arkadaşımız var. Primi eksik olanlar borçlanacak. Borçlanma asgari ücret ile yapılıyor. Asgari ücret ne zaman artacak? Ocak ayında yeni rakam belli olacak. Öyleyse aralık sonuna kadar borçlanma durumunuz varsa mutlaka borçlanın. Eğer imkanın varsa ve borçlanma hakkınız da varsa mutlaka aralık ayı bitmeden bu borçlanmaları yapın." ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK:TAKVİM