Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması! Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması!

EYT ile ilgili son dakika gelişmesi yaşanmaya devam ediyor.  EYT meselesinde son kademeye gelindi. Bilindiği üzere EYT'ye ilişkin düzenleme ile ilgili son toplantı Cumhurbaşkanı Külliyesinde gerçekleşti. 

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem canlı yayında, EYT'li sayılabilmek için öncelikle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamak ve prim yatırmak gerektiğini söyledi. Peki, EYT'de yaş sınırı olacak mı? 

A para canlı yayınına konuk olan Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, masadaki 'yaş şartı' meselesine değindi. 

"EYT YASASINDA YAŞ ŞARTI"

"EYT'yi kapsayanların sayısının çok olması noktasında masaya değişik öneriler geldi. Kadınlar için 48, erkekler için de 50 yaş sınırının gelmesi
gündemdeydi. Bir diğer öneri ise kadınlar için 50, erkekler için ise 52 yaş sınırıydı. Bunların hepsi o masada konuşuluyor. Bilindiği üzere EYT meselesinin hem teknik hem de mali boyutu da var. Bunların hepsi değerlendirierek bir sonucu ulaşılacak."

18 yaşında çalışmaya başlamış olup çok genç yaşta şu anda emekli olmayı hesaplayanlar da var. Bunu sınırlandıracak durum yaş şartı olacak. "

18 YAŞINDA SİGORTALI OLANLAR 43 YAŞINDA EMEKLİ OLDU

"8 Eylül 1999'da çıkartılmak zorunda kalınan yasa da bu konu etkili olmuştu. 18 yaşında sigortalı olmuş bir kadın 38 yaşında, 18 yaşında sigortalı olan erkekte 43 yaşında emekli oldu. 

O yüzden şu anda yapılacak yasada yaş konusunda bazı şartların gelmesi bekleniyor. Bu konuda çalışmanın içine ekleniyor. Bugün yapılan toplantıda da bunların hepsi değerlendirildi. 

Bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra ilk gündem EYT olacak."

Gönül Boran Özüpak’tan ‘yaş sınırı’ tepkisi

EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak şunları söyledi:

“48 yaş kadınlarda, erkeklerde de 50 yaş söylemleri geliyor.

Biz zaten emeklilikte yaşa takılanlarız, yaş şartıyla mağduriyet devam edecekse ne söylememiz gerekiyor ki…

İnanın şu anda telefonumdaki mesajlara yetişemiyorum, Geçmiş olsun iktidarımız demek istiyorum. Diyeceğiz, diyenler olacağız.

Adımız emeklilikte yaşa takılanlar, bunu değiştirecek olan iktidarımızın çalışmasıydı. Diyecekti ki: Ben sizin mağduriyetinizi 23 yıldır biliyorum. Sizin mağduriyetinizi 8 Eylül 1999 öncesi işe girişlerle veriyorum. Çalışma Bakanımız demek zorunda, Cumhurbaşkanımız demek zorunda. Hazine Bakanımız bütçeyle ilgili onu, bunu, ötekini bize sunamaz, sunmamalı.”