Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT düzelemesine ilişkin şu açıklamayı yaptı;

"Bakanlığımız, emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme konusunda başta işçi ve işveren örgütleri olmak üzere, odalar ve diğer ilgili sivil kuruluşlarla sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir."

Ayrıca Bakan Bilgin'in son EYT açıklaması şöyle oldu:

"EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; haziranda aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400. Bu, kötü senaryoları kafanızdan silin. Öyle bir şey yok. Bugün bu arkadaşlar yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon insan ne olacak? İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur. " ifadelerini kullandı. 

YÜZDE 87'Sİ BİR İŞTE ÇALIŞIYOR

EYT'nin 2023'te uygulamaya konulacağını ifade eden Bilgin, "EYT'lilerin çoğu 4A'lıdır, SSK'lıdır. Onların da yüzde 87'si bir işte çalışmaktadır. Özel sektör kıdem tazminatı yüküyle karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin. Bu sorun bu sene Meclis'te çözülmüş olarak gelecek."dedi.

BAKAN NEBATİ: KABİNEDE GÜNDEME GELİR

Hakkında çıkan haberlerin asılsız olduğuna dikkat çeken Bakan Nebati EYT açıklaması şöyle oldu:
"Bu konuda hiç kimseye benim bir ifadem sözüm, bakışım, duruşum olmamıştır. Ama EYT konusu önemli bir konu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konu üzerinde ayrıntılı bir şekilde çalışıyor. Bizler de iş birliğini yürütüyoruz. Son kararı mutlak suretle Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda yürüyen bu iş sonra kabinede gündeme gelir ve Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu açıklayacaktır.

BAŞKAN ERDOĞAN: ARKA ARKAYA AÇIKLANACAK!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili son olarak şunları kaydetmişti:

"Şu anda sağ olsun Vedat Bey ekibiyle beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Bu çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki ay ve yeni yıl, bunların arka arkaya açıklandığı aylar olacak ve buralardaki ücret politikalarımız da ne durumdaysa bunları da yine açıklayacağız. Tabii en önemlisi bunlardan asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak. Bu çalışmayla birlikte de gerek sözleşmeliler gerek EYT bütün bunlar, arka arkaya yani biz 2023'e bunları da açıklayarak girmiş olacağız."

YAŞI DOLAN 5 BİN GÜNDE EMEKLİ OLACAK MI?

Sabah Gazetesi'nin haberine göre: Eğer EYT çıkmamış olsaydı, 5900 gün üzerinden emekli olacaktı. Sadece prim günü koşulları farklı. 1999 öncesinde SSK'lı kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresine tabi iken Emekli Sandığı iştirakçisi kadınlar 7200 prim gününü tamamlamak zorunda. Eğer çıkartılacak EYT yasası ile 1999 öncesindeki prim günü ve sigortalılık süresi koşulları ile emeklilik hakkı getirilirse, Emekli Sandığı'na tabi kadınlar 7200 günü, erkekler ise 9000 günü tamamladıkları tarihten itibaren EYT'den
yararlanırlar.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKKEN SİGORTALI OLAN EYT'DEN YARARLANABİLİR
MI?

Sigortalı çalışmaya 18 yaşından önce başlamak, EYT'den yararlanmayı engellemez. Sadece sigortalılık süresi, 18 yaşın doldurulduğu tarihte başlar. 18'den önce ödenen primler prim günlerine eklenir. SSK'lı bir erkek için aranan 25 yıllık sigortalılık süresi 27 Haziran 2000'de başlar. 2025'te sigortalılık süresi tamamlanarak EYT'den yararlanılabilir.

1999 ÖNCESİ SSK'LI MEMURLAR YARARLANABİLİR Mİ?

8 Eylül 1999 ve öncesinde SSK, BAĞ- KUR veya Emekli Sandığı'ndan herhangi birinde sigortalı çalışmış olanların prim günü koşulları farklı. 1999 öncesinde SSK'lı kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresine tabi iken, Emekli Sandığı'ndakiler 7200 prim gününü tamamlamak zorunda. Yasa ile 1999 öncesindeki prim günü ve sigortalılık süresi koşulları ile emeklilik hakkı getirilirse, Emekli Sandığı'na tabi kadınlar 7200, erkekler 9000 günü tamamladıkları tarihte EYT'den yararlanır.

STAJ BAŞLANGIÇ SAYILIYOR MU?

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem" yanıtını vermişti.

EYT'DEN YARARLANACAK KİŞİ SAYISI NEDİR?

İlk etapta çalışma yılını ve prim gün sayısını tamamlayanlar emekli olacak. Prim gün sayısı ya da çalışma yılı emeklilik için eksik olanlar prim gün sayılarını ve çalışma yıllarını tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek. Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduran 1.5 milyon kişi var. (Bu rakam yılsonu itibarıyla değişebilir. Çünkü prim gün sayısına bakılıyor) İlk etapta bu kişiler emekli olacak. Sonrasında prim gün sayısını ve çalışma yılını dolduranlar düzenlemeden yararlanıp emekli olacak. Bu kişilerin sayısı 4 milyon olarak açıklandı. Dolayısıyla düzenleme herkesi kapsıyor.

Devlet Sert'ten basın açıklaması! Tayin yasağına tepki Devlet Sert'ten basın açıklaması! Tayin yasağına tepki

DÜZENLEME NE ZAMAN OLACAK?

Aralık ayında yasal düzenleme Meclis'e gelecek, Meclis'te görüşüldükten sonra yasa çıkacak ve yeni düzenleme 2023 ilk aylarında uygulamaya geçecek.

EYT'DE SORU CEVAP

5 Aralık 1972 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Mayıs 1991 fakat 1558 gün primim var. 3 çocuk borçlanması yaparak yeni çıkacak yasayla 3600'den emekli olabilir miyim?

Yaş haddinden emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumlarınız sigorta başlangıç tarihinden sonraysa, aralarında iki yıl süre varsa ve doğum sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemeniz yoksa, üç doğumunuzu borçlanarak 2160 gün kazanma hakkınız var. Doğumlarınız borçlanma şartlarını taşıyorsa, üç doğumunuz için toplam 2042 gün prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT'de henüz hiçbir şey belli değil. EYT çalışmalarının Aralık 2022 ayında tamamlanarak yasa tasarısının TBMM'ye sunulacağı açıklandı. EYT yasasından yararlanarak emekli olup olamayacağınız, EYT esasların açıklanacağı Aralık 2022 ayında belli olacak.

1964 doğumluyum. SSK girişim 1987'de olup 1400 gün prim ödemem var. 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün primBödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlanıp, ayrıca 1660 gün de prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

5 Eylül 1979 doğumluyum. 1 Haziran 1997- 31 Temmuz 1999 arasında sanayide SSK giriş çıkışım var. 1 Ağustos 1999-15 Şubat 2001 arası 18 ay askerlik yaptım. Ama saydırmadım. 2001-2003 tarihleri arası PMYO okudum. 10 Temmuz 2003'te polis oldum. E-devlet hitap bölümünde 4A uzun vade PÖGS 780. Toplam 4C PÖGS 8865 gün olmak üzere toplam 9665 gün prim ödemem gözükmekte. Kendi kurumumda emeklilik tarihim 10 Haziran 2028 olarak gözükmekte. Ama emeklilik tarihim Edevlet hitap bölümünde Ekim 2029 ayı gözüküyor.

Sorularım şunlar:

1.EYT beni kapsar mı, faydası olur mu? Emekli olabilir miyim? 2. Aradaki
boşluğu ve askerliği saydırmalı mıyım, faydası olur mu? Veya prim
dolduğu için gerek yok mu?

1) EYT yasanın 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanları kapsaması bekleniyor. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı çalışmanız olduğundan EYT kapsamındasınız. Ancak yasadan hangi şartlarla ve nasıl yararlanacağınız Aralık 2022 ayında belli olacak. Çünkü henüz EYT konusunda hiçbir şey belli değil. İlgili bakan çalışmaların Aralık 2022 ayında bitirilerek yasa tasarısının TBMM'ye sunulacağını açıkladı. Emekli Sandığı'nda emekli olmak için 25 tam
yıl fiili hizmet süresi ve 55 şart yaş şartlarına tabisiniz. Polis memuru olarak çalışmaya devam etmeniz halinde, hak kazanacağınız Fiili Hizmet Süresi Zammınızın (yıpranma süreniz) tamamı emeklilik yaşınızdan düşülecektir. Görevinize devam etmeniz halinde, kurumunuz kayıtlarında belirtildiği gibi 10 Haziran 2028'de emekliliğe hak kazanırsınız.

2) Aradaki boşluğu borçlanma hakkınız yok. Askerliğinizi borçlanmanız da emeklilik yaşınızı değiştirmez. Ancak EYT yasa tasarısının belli olacağı Aralık 2022 ayında durumunuzu yeniden değerlendirmekte yarar var.

Emekli olmak için Bağkur'ludan aranan 9000 gün primin SSK'lılardan aranan 7000 gün primle eşitleneceği yani Bağkur'luların da 7000 gün primle emekli olacağı söyleniyor. Acaba bu doğru mu? Bağkur'da emeklilik primi 7000 güne mi düşürüyor?

Bağkur'luların öteden beri arzu ve istekleri SSK'lılarla aynı prim gün sayısı ile emekli olmalarıdır. Bu bağlamda; emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa çalışmaları kapsamında, Bağkur'da emekli olmak için aranan 9000 gün primin, SSK'lılardan aranılan 7200 gün prime düşürülmesi isteniyor. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri bu isteklerin yasalaşma ihtimalini güçlendiriyor. Bugün için bu yönde bir yasa çalışması yok. Ancak bu önümüzdeki günlerde olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu yönde bir yasa çalışması başladığında burada gerekli açıklamaları yaparız.

KAYNAK:TAKVİM