Kartal Belediyesi’nde yarım maaş krizi! Kartal Belediyesi’nde yarım maaş krizi!

EYT'den yararlanmak isteyen vatandaşlar prim gün sayısını doldurmak için harekete geçti. EYT'de borçlanma hakkına sahip olacak vatandaşlar şu şekilde olacak;

? Doğum,
? Askerlik,
? Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların staj süreleri,
? Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,
? Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,
? Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanılabiliyor.

 BAKAN BİLGİN AÇIKLADI

Canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Bakan Bilgin, şunları söyledi; 

Borçlanma konusunda bir yanlış var. 8 Eylül 1998'in önüne çıkacak konular bellidir. Doğum ve askerlik durumları için prim borçlanması yapılabilir. Eksik prim borçlanması yok. Ama eksik prim günüm var bunların dışında. Eksik prim günü borçlanması yok.

Askerlik borçlanması işe giriş tarihini nasıl etkiler?

Askere gittiğiniz tarih sigorta giriş tarihinizden önce ise, ilk sigorta giriş tarihiniz Askerlik Borçlanması yaptığınız süre kadar geriye çekilir.

EYT askerlik borçlanması kaç gün?

Askerlik borçlanması; 360 gün (12 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 38 bin 430,72 TL olacak.

EYT askerlik borçlanması ne kadar 2022?

 12 ay askerliğini borçlanacak birisi 2022 yılında minimum 25 bin 185 lira ödeyecekken 2023 yılında bu tutar 39 bin 55 liraya çıkacak. İnternet üzerinden borçlanma ve sonrasında da emeklilik başvuru işlemleri gerçekleştiriliyor. SGK konuya ilişkin tweetle duyuru yaptı.

Ssk'da askerlik borçlanmasıyla erken emeklilik kimler için geçerlidir?

1 günlük askerlik borçlanması yapmak bile 1 yıl erken emekli olmayı sağlar. Örneğin sigorta başlangıcı 24 Mayıs 1988 olan bir kişi SSK'dan 51 yaşında emekli olabilir. Bu kişi askerliğini işe girmeden önce yaptı ise 1 günlük askerlik borçlanması yaptığında emeklilik yaşını 50'ye çekebilir.