EYT ne zaman meclise gelecek sorusu birçok kişi tarafından merakla bekliyor. Yapılacak düzenlemede kurum farkı olmayacağı için kamu çalışanları da EYT'li olarak emeklilik hakkına kavuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan düzenleme ile ilgili Ocak ayı içerisinde yasanın görüşülmesi bekleniyordu.  Milyonlarca EYT'li Meclis'ten geçecek yasal düzenlemeye kilitlenmiş durumda. Yaş sınırının olmaması EYT'lileri sevince boğarken şimdi emeklilik işlemleri için gün sayılıyor. EYT ile ilgili düzenlemenin Ocak ayı içinde yasalaşması bekleniyor.

İstanbul Valisi Davut Gül: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı İstanbul Valisi Davut Gül: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı

Peki EYT'li memur emekli olduktan sonra tekrar memur olarak atanabilir mi?

Memur emekli olduktan sonra Kamu kurumlarında memur olabilmesi için 5335 sayılı Kanun hükmüne bakmak gerekiyor. Kanununun 30 uncu maddesi gereğince emekli olduktan sonra sadece; Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler,

  • Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,
  • Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine atananlar,
  • Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atananlar, emekli olmalarına rağmen yeniden memur statüsünü kazanabilmektedirler.
  • Bu belirtilenlerin dışında kalanlar, yani herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamıyorlar. Ancak, sadece mahalli idareler ile sınırlı kalmak şartıyla bu kurumlarda memur kadrosuna atanmanın mümkün olabileceği bu halde atanma halinde emekli aylıklarının da yine kesilmesi gerekmektedir.

5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde; "Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz" hükmü yer almaktadır.