Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, şu ifadeleri kullandı: Adım adım Aralık ayına yaklaşırken ülkemizde EYT heyecanı yaşanıyor. Milyonlarca insan yıllardır hayalini kuruduğu emekliliğe sadece birkaç ay uzaklıkta. Yazımıza geçmeden önce istiklal caddesinde meydana gelen terör saldırını lanetliyor, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

08.09.1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olanlar 4447 sayılı getirilen kanunla birlikte yaş şartına takılmışlardı. Bu tarih öncesinde uygulamada olan erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim gün şartı aranıyordu.

4447 Sayılı kanunla birlikte aranılan şartlara bir de yaş şartı eklenmiş ve sigortalılık başlangıcına göre kademeli artan yaş sistemine ve prim günü sistemine geçilmişti.

ÇALIŞMA BAKANININ PRİM GÜN ŞARTI VURGUSU!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin, geçtiğimiz gün yapmış olduğu açıklamada prim gün şartında değişikliğe gidilemeyeceğini aktarmıştı.

BAKAN SAYI VERDİ, STAJ SİGORTALILARI TEDİRGİN OLDU!

Çalışma Bakanı emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili 1,5 milyon kişi olduğunu açıkladı.

Bu sayı EYT dernekleri ve meslek odalarındaki sayılara oranla çok düşük kalmakta. EYT ile ilgili yapılan düzenleme içerisinde staj sigortasının başlangıç olarak yer alması öngörülüyordu. Konuyla ilgili Çalışma Bakanı da bu sorunun EYT çıktığında çözüme kavuşacağı yönündeydi. Ancak verilen rakamın oldukça düşük olması kafalarda soru işaretleri bıraktı.

Bu sayı sadece EYT’lilere ait ise staj sigortalılarıyla ilgili çalışmanın gündemde olmadığı ortaya çıkıyor.

İKİ ŞARTI VAR: KADINLARDA 5000 GÜN 20 HİZMET YILI, ERKEKLERDE 5400 GÜN 25 HİZMET YILI 

EYT’de yaş sınırının kalkması halinde geriye 2 kıstas kalıyor. Prim gün sayısını dolduran ve hizmet yılını dolduranların EYT kapsamında emekli olması beklentisi arttı. Buna göre kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl ve kadınlar 5000, erkeklerde 5400 prim gün sayısını dolduranların emekli olması bekleniyor.

8 EYLÜL 1999 YILI ÖNCESİ GİRİŞİ OLANLAR YARARLANACAK 

EYT kapsamına alınacak olanlar 8 Eylül 1999 yılı öncesinde SGK girişi olanlardan oluşacak. Başka bir deyişle 7 Eylül 1999’da SGK’lı olan kadınlarda 5000 prim gün sayısı, erkeklerde de 5400 prim gün sayısı olup, kadınlar 20 yıl, erkeklerde de 25 yıl hizmet yılını dolduranlar emekliliklerini isteyebilecek.

KAYNAK:VATAN