Takvim'den Faruk Erdem'in haberine göre; Meclis'e ilk etapta 1.5 milyon kişi emekli olacak. Ardından EYT'liler kademeli olrak emekli olacak. 

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'ndan 1 Mayıs açıklaması: Taksim konusunda kararlıyız DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'ndan 1 Mayıs açıklaması: Taksim konusunda kararlıyız

Kime EYT'li diyoruz?

8 Eylül 1999 öncesinde bir sosyal güvenlik kurumunda sigortalı olmuş çalışmaya başlamış ve primi yatırılmış tüm vatandaşlar EYT düzenlemesi kapsamına giriyor. Bu tarihten önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için 8 Eylül 1999
tarihinde çıkarılan yasa ile yaş şartı getirildi.

Her EYT'li bu yasadan yararlanabilecek mi?

Bu yasadan yararlanmak için sadece EYT'li olmak yetmiyor. Başta prim ve yıl olmak üzere bazı şartların da yerine gelmesi gerekiyor. 

8 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı olmamasına rağmen prim ve yıl şartı vardı. Bu tarihten önceki yasal döneme dönüldüğünde bile SSK'lılar için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartı ve 5000 gün prim biriktirmek zorunluluğu bulunuyordu.

Her EYT'li bu yasadan yararlanabilecek mi?

Bu yasadan yararlanmak için sadece EYT'li olmak yetmiyor. Başta prim ve yıl olmak üzere bazı şartların da yerine gelmesi gerekiyor.

Bu tarihten önceki yasal döneme dönüldüğünde bile SSK'lılar için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartı ve 5000 gün prim biriktirmek zorunluluğu bulunuyordu.

İlk etapta emekli olacak 1.5 milyon kişi kimlerden oluşuyor?

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yasa çıktığında ve yaş şartı kaldırıldığında hemen emekli olacakların sayısını 1.5 milyon olarak açıkladı.

Öyle görünüyor ki yaş dışındaki şartları tamamlayan bu EYT'liler prim ve yıl sayılarını doldurmuş kişilerden oluşuyor.

Sadece bu 1.5 milyon kişi mi emekli olabilecek?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her EYT'li emeklilik hakkına kavuşacak. Ancak şartları tamamlamak gerekiyor. bİlk etapta şartları tamamlamış 1.5 milyon kişi emekli edilecek.

Bunların dışında kalanlar yani henüz şartları tamamlanmamış olanlar ise bu istenen prim ve yıl şartını doldurduklarında emeklilik hakkına kavuşacak. 

Örneğin; primi tamam ama 1998 yılı içinde ilk kez sigortalı olan bir erkek EYT'linin emekli olabilmesi için 25 yılın geçmesi gerekiyor.

Bu EYT'li ancak 2023 yılı içinde 25 yılını tamamlayacağı için ilk etapta emekli olacak 1.5 milyonun arasında yer alamayacak.

Yılı tamam ama primi eksik olanlar ne yapacak?

EYT yasasından yararlanabilmek için yıl ile birlikte primin de tamam olması gerektiğini söylemiştik.

Bu yüzden eksik primi olanların bunu tamamlaması gerekecek.