Emeklilik hayali kurarken yaşa takılan milyonlarca vatandaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT'de yaş şartı olmayacağını duyurmasıyla rahat bir nefes almıştı. 

Yaşta 8 Eylül 1999 öncesine dönülecek ancak aylıkların yeni sisteme göre bağlanacağına dikkat çekilirken en düşük emekli maaşı 3 bin 500 liradan, 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Ancak bu rakam açlık sınırının da asgari ücretin de çok altında.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, emelilik sistemi yeniden ele alınmadığı sürece bu yöntemlerle düşük maaş sorununun çözülemeyeceğini vurguladı. 1999 ve 2008’deki yasa değişikliklerine işaret eden Yazıcıoğlu, “Üç ayrı sistemden maaş alınıyor. 5 bin 500 liranın altında aylık alan niye var? Çünkü aylık bağlama oranları düşürüldü” dedi.

Mutlaka intibak düzenlemesinin yapılması gerektiğini de belirten Yazıcıoğlu, büyüme oranlarının geçmişe yönelik güncellendiğini ancak bunun emekliye uygulanmadığını ifade etti. EYT’lilerin emekli aylıklarının çok düşük olacağına da işaret eden Yazıcıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

Fed raporu yayımlandı: Enflasyon en büyük finansal risk Fed raporu yayımlandı: Enflasyon en büyük finansal risk

“Yaş şartında 1999’a dönülüyorsa maaş hesabının da 1999’daki yasadan yapılması lazım. Oysa öyle yapılmıyor. Aylıklar şimdiki mevzuata göre bağlanacak. Yarı yarıya fark var. EYT’lilerin ciddi zararları olacak. Oysa önce intibak yapılıp sonra EYT’nin çıkarılması gerekiyordu.”

'SGK'DAN BİR MİKTAR HARÇLIK ALMIŞ OLACAKLAR'

Sözcü'nün haberine göre EYT'lilere bağlanacak olan aylıklarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik şu ifadeleri kullandı:

"Bu EYT’lileri bekleyen bir tehlike aslında. Aylık bağlama oranları düşeceği için büyük bir kısmı çok düşük emekli aylığı alacak. Şu an zaten işçi emeklilerin ortalama emekli aylığı 4 bin 600 TL. Bu yüzden büyük bölümü tekrar çalışmak isteyecektir .Yani şu pahalılıkta EYT’liler SGK’dan bir miktar harçlık almış olacaklar, bir yandan da çalışmaya devam edecekler. Bu insanları eski sisteme göre emekli ediyorsanız, aylıklarını da eski sisteme göre bağlamanız gerekir."

Kaynak: Mustafa Çakır/ Cumhuriyet