Gazeteci Fatih Portakal'ın YouTube kanalına konuk olan Sosyal ve Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, en düşük emekli maaş aylığı 5.250 TL olabileceğini söyledi. 

Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti

2022 Ocak zammı ile en düşük miktar 1.500 TL'den 2 bin 500 TL'ye yükseltilen en düşük emekli aylığı Temmuz zammı sonrası 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 42,35 artışla SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 3 bin 500 lira olmuştu.

Yeni yıla girerken Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile birlikte toplamda 2,5 milyona yakın kişinin emekli olması beklenirken en düşük emekli aylığında da artış olacağı ifade ediliyor. Gazeteci Fatih Portakal’ın Youtube kanalına konuk olan SGK Uzmanı Özgür Erdursun yeni yılda emekli maaşlarına ilişkin beklentilerini açıkladı.

EYT'LİLERİN MAAŞ HESABI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasanın aralık ayında TBMM’ye gelmesi bekleniyor. EYT’lilerin ne kadar maaş alacağı konusunda değerlendirme yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye'de emekli aylığı ortalamasının 4 bin 600 TL civarında olduğunu belirtti.

Erdursun, EYT'lilerin büyük bölümünün, yaklaşık yüzde 70'inin, emekli olmaları durumunda 3 bin 500 ile 5 bin TL aylık alacağı tahmininde bulundu.

EYT'lilerin aylık hesaplamalarının diper emekli aylığı bağlananlar gibi 3 dönem üzerinden yapılacağı ifade ediliyor. 1999 yılı öncesi, 1999-2008 2008'den sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak. 3 ayrı dönem için hesap yapılıp birleştirilecek. Yani emekli maaşı hesaplanırken tüm kazançlar dikkate alınacak.