EYT hakkında son dakika gelişmesi yaşanmaya devam ediyor. EYT ile ilgili yapılan toplantının ardından yaş sınırı yeniden gündeme geldi. Halihazırda olan yasalarımıza göre emekli olabilme hakkı kazanabilmek için yaş, prim ve yılı doldurmak gerekiyor. Bu gelişmelerle beraber EYT'den faydalanamayan vatandaşlar erken emeklilik için alternatif bir yol aramaya başladı. 

EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA SON DURUM 2023 | Emekli maaş zammı senaryoları! Emekli zammı ile en düşük emekli maaşı ne kadar, kaç lira olacak?

EYT'de yaş şartı

EYT^de yaş şartı yeniden gündeme geldi. Kadınlarda 48 erkeklerde 50 yaş şartı konuşuluyor. 

EMEKLİ ZAMMI hesaplandı! 2023 SSK Bağkur en yüksek en düşük emekli maaş  zammı ne kadar, kaç TL olacak? EMEKLİ ZAMMI SON DAKİKA -

EYT'SİZ ERKEN EMEKLİ OLUNUR MU?

Emeklilik için yaş ve primi doldurmak gerekiyor. Ancak yasalara detaylı bakıldığında erken emeklilik için avantajlarda söz konusu. İşte sizi erken emekli imkânı sağlayacak formüller...

Erken emeklilik için 3600 önemlidir. Türkiye'de yaklaşık 6 milyon çalışan emekli olabilmek için yaş şartını tamamlamaya çalışıyor. 

Emekli maaşı ile ilgili son dakika açıklaması! Hemen SGK'ya başvurun  maaşınız artsın - Çalışma Hayatı Haberleri

9 Eylül 199 sigorta girişine sahipseniz erken emekli olabilirsiniz. Belirtilen tarihte işe girdiyseniz doğum, askerlik borçlanması gibi seçeneklere sahipsiniz. 

3600 önemli bir rakam

3 bin 600 sizin emeklilik sürenizi belirliyor. Erken emekli olabilmek için 15 yıl sigortalılık ve 3 bin 600 prim gününe sahip olunmanız gerekiyor. Bu noktada değişik formüller karşımıza çıkıyor. Kimisi 3600 günden emekli olurken kimisi için de bu tarih dezavataj olabiliyor. 

SGK'den yeni hizmet! Emekli maaşı hesaplama erişime açıldı

10 yıllık çalışma hayatı gerekli

İşe giriş tarihiniz emekli olabilme noktasında en belirleyici faktör. İlk sigortalı olduğunuz tarih ne kadar eskiyse avantajınız da bir o kadar büyüyor. 

3600 prim günü 10 yıla tekabül ediyor. Yani 10 yıllık prim gününe sahip olmanız gerekiyor. 15 yıllık sigortalılıkta ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten bu güne kadar geçen süreyi ifade ediyor. Bu formül 9 Eylül 1999'dan sigortalı olanları ilgilendirdiği için her durumda 15 yıl dolmuş oluyor. Bu nedenle 3 600 günlük prim ödenerek yapılan çalışmanın ne zaman tamamlanacğına dikkat edilmesi gerekiyor. 

Emekli ve memur zammı ne kadar olacak? (2023 enflasyona göre memur ve emekli  maaşı hesaplama) - Son Dakika Ekonomi Haberleri | NTV Haber

Dikkat eidlmesi gereken diğer nokta; 3600 gün hesabı yaparken kadın erkek ayrı değerlendirmek de fayda var. Çünkü sistem ikisi için geçerli olsa da şartlar farklıdır. 

Bir kez daha hatırtlatmam gerekirse;

- 9 Eylül 1999'dan önce ilk defa sigortalı olarak çalışmanız,

- 3600 yani 10 yıllık bir prim gününe sahip olmanız isteniyor.

-İlk sigortalı olduğunuz tarihten bugüne 15 yılın geçmiş olma şartı söz konusu.

KADINLAR İÇİN ÇOCUK AVANTAJI

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanabilirler. 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani, 6 yıl kazandırır. 

Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması! Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması!

Yaşını doldurmuş bir anna; 3 çocuğa sahipse erken emekli olabiliyor. Bu noktada tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olmasıdır. 

ERKEKLER İÇİN ASKERLİK ÖNEMLİDİR

Erkeklerin EYT'siz emekli olabilmesi için askerlik önemlidir. Askerli süreleri hem yaşı geriye çeker hem de prim kazanma imkânı verir. 

Sigortalı olmadan önce askerlik ile borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çeker. Böylelikle 1 yaş önce emekli olunabilir. 

10 YIL PRİMLE DE EMEKLİ OLUNABİLİR

Kısmi emeklilik adı verilen metotla ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar emekli olabiliyor. Burada yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tan başlıyor.

10 yıl primle emekli olabilmek için 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmak gerekiyor. Sonrası için ise prim 4500'e yani 25 yıla akdar çıkıyor.