Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü Çalışma Bakanı Elisabeth Borne'u yeni başbakanı olarak atadığını ve 30 yılı aşkın bir süredir Fransız hükümetine başkanlık eden ilk kadın olduğunu söyledi.

Giden Fransa Başbakanı Jean Castex, Macron'un Nisan ayında yeniden seçilmesinin ardından yeni bir hükümete yol açmak için geniş çapta beklenen bir değişikliğin parçası olarak daha önce istifasını cumhurbaşkanına sundu.

2020'de rol için sürpriz bir seçim olan Castex'in ayrılması, Macron'un Haziran ayında yapılacak önemli parlamento anketleri öncesinde kabineyi yeniden şekillendirmesini sağlıyor.

Merkezci, yeniden seçilmesinin ardından yeni bir sol ittifak ve aşırı sağın programını engellemekle tehdit ettiği iç gündemini ilerletmek için yasama çoğunluğuna ihtiyaç duyacak.

Macron'un solcu ve çevreci kimliği olan bir kadın istediğini belirtmesiyle son haftalarda Castex'in değiştirilmesiyle ilgili spekülasyonlar yaygındı.

Bu kriterler, ikinci döneminin başlarında okullara ve sağlığa odaklanma arzusunun yanı sıra öncelik vermeyi vaat ettiği iklim krizini yansıtıyor.

61 yaşındaki Borne, cumhurbaşkanı protestolara yol açan yeni bir sosyal reform paketine başlarken, sendikalarla ihtiyatlı bir şekilde müzakere edebilen yetenekli bir teknokrat olarak görülüyor.

'ÇOK CESARET GEREKİYOR'

Son kadın başbakan Edith Cresson Pazar günü Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte, Fransız siyasetinin, cumhurbaşkanı Francois Mitterrand başkanlığındaki Mayıs 1991'den Nisan 1992'ye kadar kısa bir süre kabine başkanlığı yapmasından 30 yıldan fazla bir süre "maço" kaldığını söyledi.

Cresson, "Çok cesarete ihtiyacı olacak," dedi.

44 yaşındaki Macron, 24 Nisan'daki cumhurbaşkanlığı anketlerinde aşırı sağ lider Marine Le Pen'e karşı yüzde 59'a 41 oy alarak sağlam bir zafer elde etti.

Le Pen ve yenilen aşırı sol lider Jean-Luc Melenchon, 12 ve 19 Haziran'da yapılacak parlamento seçimlerinde kendilerine Macron'u devirme yeteneği verecek geri dönüşleri izliyorlar.

Melenchon geçtiğimiz günlerde Sosyalist, Komünist ve Yeşiller partilerini, on yıllardır ilk kez solu ortak bir platform etrafında birleştiren liderliği altında bir ittifaka girmeye ikna etti.

Castex, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra Fransız geleneğine uygun olarak istifa etmeyi planlamıştı, ancak Macron tarafından yerine yenisini sıralarken kalması için ikna edildi.

Fransa'nın güneybatısındaki kırsal kesimden gelen 56 yaşındaki gözlüklü, gösterişsiz bir tarza ve onu birçok Fransız insanına sevdiren güçlü bir bölgesel aksana sahip.

ABD’den Suriye'ye askeri takviye! 40 araçlık konvoy gönderdi ABD’den Suriye'ye askeri takviye! 40 araçlık konvoy gönderdi

Çoğunlukla Covid-19 pandemisinin son aşamalarını yönetmesi, enfeksiyon rakamları, kapanmalar ve sosyal mesafe önlemleri hakkında düzenli TV brifingleri vermesiyle hatırlanacak.

Bu haber ANews'dan alınmıştır.