Su, yetişkin bir insanın vücut ağırlığının %50-70’ini oluşturur. Bu oran kişinin yaşına, cinsiyetine, kilo ve boyuna, fiziksel aktivite ağırlığına göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama olarak, sağlıklı bir erkekte vücut ağırlığının %60’ını, sağlıklı bir kadında ise %50’sini oluşturmaktadır. Çocuklarda ise bu oran vücut ağırlığının %65 ila %75’i arasındadır.  

Suyun vücuttaki yolculuğu 

Günde Kaç Litre Su Tüketilmeli 125666

MGM duyurdu: Sıcaklık yeniden mevsim normallerinin üzerine çıkacak MGM duyurdu: Sıcaklık yeniden mevsim normallerinin üzerine çıkacak

Vücudumuzdaki suyun 3’te 2’si hücrelerin içinde, kalanı ise dokuların arasında, sindirim sisteminde ve vücuttaki boşluklarda yer almaktadır. Hayati nitelikte öneme sahip; kan, mide salgısı, tükürük, idrar, hatta gebelik boyunca oluşan amniyotik gibi vücut sıvılarının büyük kısmı sudan oluşmaktadır.  

Su, besinler ve içecekler yoluyla vücuda alınır ve sindirim sisteminde emildikten sonra kana karışır. Kan dolaşımı ile vücuda dağılan su dokular yoluyla kan dolaşımına katılır. Kan dolaşımı ile böbreklere gelen suyun büyük bir çoğunluğu idrar olarak vücut dışına atılır. Bir kısmıysa deri, sindirim ve solunum sistemi tarafından kullanıldıktan sonra vücuttan atılır.  Her yaştan ve cinsiyetten insanın hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için su tüketimine özen göstermesi gerekmektedir. 

Suyun Vücuttaki Önemi Nedir? 

Suyun Vücuttaki önemi nedir

İçerdiği potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve fosfat mineralleriyle, biyolojik yaşamın sürdürülebilmesi için su temel unsurdur. Peki suyun vücuttaki önemi nedir?  

☑ Su, oksijen ve besin öğelerini hücrelere taşıyıp, katı maddelerin çözünmesini sağlayarak, hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaktadır.  

☑ Su, kan hacmi ve basıncını dengeleyerek kanın vücuttaki akışkanlığını sağlamaktadır. 

☑ Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su tarafından sağlanmaktadır. 

☑ Su, besinlerin sindirilip enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olmaktadır. 

☑ Atık ve toksik maddelerin vücuttan atılmasında rol oynamaktadır.  

☑ Su, akciğerdeki havayı nemlendirerek solunuma destek olmaktadır. 

☑ Beyin, omurilik ve diğer organları dış etkenlerden korumaktadır. 

☑ Vücut ısısının dengede tutulmasını sağlamaktadır.  

☑ Suyun, vücutta oluşan ödemlerin atılmasında da büyük bir payı vardır. 

 Suyun Vücuttaki Faydaları Nelerdir?

Günlük Ne Kadar Su Tüketilmeli?

İnsanlar, yaşamını sürdürebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Su, beyinde %85, kanda %80, kaslarda ise %70 oranında bulunduğu için insan vücudunun olmazsa olmazıdır. Bu bağlamda suyun vücuttaki faydaları saymakla bitmez. İnsan sağlığı açısından en önemli faydalar arasında enerji seviyelerinin korunması, vücut ısısı, metabolizma ve solunum yer alır. Bunun dışında suyun insan vücudundaki faydaları şunlardır:

☑ Ağız kokusunun önlenmesi 

☑ Gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşıyarak kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar 

☑ Kepek ve dökülme gibi saç sorunlarına engel olur, azaltır 

☑ Kabızlık gibi sindirim problemlerine engel olur 

☑ Unutkanlık ve dikkat dağınıklığını azaltır 

☑ Stresi azaltır 

☑ Vücut direncine yardımcı olur 

☑ Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.  

☑ Suyun eksikliğinde oluşacak hastalıklar 

Susuz Kalındığında Vücutta Neler Olur?

İnsan vücunun gerekli ihtiyaçlarını karşılayan su, yaşamımızı idame ettirebilmemiz için gereklidir. Vücut ağırlığımızın %50 ila 70'nin su olması, vücut fonksiyonlarımızın ihtiyaç duyduğunun göstergesidir. Gün içerisinde vücut gerekli su ihtiyacını karşılamadığ takdirde çeşitlik hastalıkların çıkmasına neden olurVücudumuz için hayati önem taşıyan su, eksikliğinde birçok hastalığa neden olmaktadır. İşte susuz kalındığında vücutta neler olur? 

☑ Ağızda kuruluk 

☑ Algılamada zayıflık 

☑ Kaslarda güçsüzlük 

☑ Uyku ve sersemlik hali 

☑ Ateş  

☑ Kısa ve uzun süreli hafızada kayıp yaşanması 

☑ Baş ağrısı ve baş dönmesi 

☑ Ortastik hipotansiyon 

Günlük Ne Kadar Su Tüketilmelidir?

Günlük Ne Kadar Su Tüketilmeli? sorusu insanların merak edip en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor. İnsanların bir günde içmesi gereken su miktarı kişinin cinsiyetine, boy ve kilosunu, fiziksel aktivitelerine göre farklılık gösterir. Sağlıklı bir yaşam için kişinin günlük içmesi gereken su miktarını bilmesi ve vücudunu susuz bırakmaması gerekmektedir. Uzmanlar günde 2,5-3 litre su içilmesini tavsiye etmektedir. 

İlginizi çekebilir