İstanbul Büyükşehir Belediye'sinde işten çıkarılan işçiler oturma eylemi yaptı. 

İstanbul Valiliği’nin güvenlik soruşturması sonrası işten çıkarılan işçiler, İBB Saraçhane binası önünde bulunan Saraçhane Parkı’nda oturma eylemi yaptı. 

Eylemcilerden KHK maddesiyle ihraç edilen ardından İBB'de çalışmaya başlayan Fatma Gül Eryıldız, basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada işten çıkarılmalarını "Cadı avı" olarak nitelendiren Eryıldız şunları söyledi:

  • İçişleri Bakanı’nın spekülatif açıklamalarıyla başlayan cadı avı, masumiyet karinesi gibi hukukun en temel ilkelerinin çiğnendiği korkunç bir boyut kazandı. İBB yöneticilerinin kendilerine yönelecek olası tehditleri savuşturmak için mesai arkadaşlarını feda etme tutumlarının, AKP iktidarının sınır yoklama stratejisine hizmet ettiğini görmesi gerekmekte
  • Bizi bilerek işe aldılar. Kod-42 dijital bir damgadır. Ben daha öncesinde KHK ile ihraç edildim. Bu benim SGK kodumda var. Şimdiyse İBB beni ikinci bir damgayla Kod-42 ile işten atıyor. Ben artık nasıl iş bulacağım?
  • Burada güçsüz olmayan bir yönetimden bahsediyoruz. 16 milyon için çalışan bir belediye bu kadar mı güçsüzdür ki ‘Devlet dedi, ben attım’ diyor. Bizim işten çıkarılmamız kesinlikle kanuni değil siyasi bir tercihtir. Bizi atmayı İBB yönetimi tercih etti. İBB kendi ilkelerinin ardında durmadı.

Ne Olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İBB’de 557 terörist var” sözleri ardından güvenlik soruşturması başlatıldı. Yürütülen soruşturma sonrasında yaklaşık 50 kişinin tazminatsız olarak işine son verildi. İşten çıkarılma sebebi olarak ise Kod-42 gösteriliyor. Kod-42, “Gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması” şeklinde açıklanıyor.

Fotoğraf:Birgün

750 bin kamu işçisi Özgür Özel'den ne istiyor? 750 bin kamu işçisi Özgür Özel'den ne istiyor?