Geçmişte Kiev tarafından çok temkinli olarak görülen destek nedeniyle eleştirilen Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Rusya'nın işgali tarafından harap edilen bir kasabayı gezerek Perşembe günü Ukrayna'ya ortak bir ziyaret gerçekleştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Alman Olaf Scholz ve İtalyan Mario Draghi ile birlikte bir gece treniyle Kiev'e girdikten sonra, "Bu önemli bir an. Ukraynalılara gönderdiğimiz bir birlik mesajı." dedi. Onlara Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de katıldı.

  • Özet
  • Güney ve doğudaki Rus ilerlemelerini savuşturmak için gerekli silahlar
  • Ukraynalı askerler ve siviller Sievierodonetsk fabrikasında mahsur kaldı

KYIV, 16 Haziran (Reuters) - Geçmişte Kiev tarafından çok temkinli olarak görülen destek nedeniyle eleştirilen Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Rusya'nın işgali tarafından harap edilen bir kasabayı gezerek Perşembe günü Ukrayna'ya ortak bir ziyaret gerçekleştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Alman Olaf Scholz ve İtalyan Mario Draghi ile birlikte bir gece treniyle Kiev'e girdikten sonra, "Bu önemli bir an. Ukraynalılara gönderdiğimiz bir birlik mesajı." dedi. Onlara Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de katıldı.

Reklam · Devam etmek için kaydırın

Ziyaret devam ederken hava saldırısı sirenleri çaldı. Rus kuvvetleri geri çekilirken sokaklara dökülen sivil cesetleri bıraktığında, savaşın başlarında savaşarak harap olan Kiev banliyösü Irpin'in kalıntılarını gezdiler.

Bir duvara "Savaş yapma, Avrupa yap" yazan bir grafiti kaydeden Macron, "Bunu görmek çok duygulandırıcı. Bu doğru mesaj" dedi.

Ziyaretin düzenlenmesi haftalar alırken, AB'nin en güçlü üç lideri de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e fazla hürmetkar olarak tanımlanan pozisyonlara yönelik eleştirileri savuşturdu. İngiliz Boris Johnson iki aydan uzun bir süre önce Kiev'i ziyaret etti.

Naci Görür’den Hatay uyarısı: Deprem üreten birden fazla fay var Naci Görür’den Hatay uyarısı: Deprem üreten birden fazla fay var

Yine de, üçünün birlikte seyahat etme kararı, önemli bir anda güçlü bir sembolizm içeriyordu - AB yürütme komisyonunun bir gün önce, AB liderlerinin bir sonraki zirvede onaylaması beklenen Ukrayna'nın bloğa katılma teklifini ilerletme önerisinde bulunması bekleniyor hafta.

NATO savunma bakanları da Brüksel'de bir araya geldi ve Kiev için ek silah vaatlerini açıklamaları bekleniyordu. ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü gemisavar roket sistemleri, topçu roketleri ve obüs mermileri de dahil olmak üzere 1 milyar dolarlık yeni yardım sözü verdi.

Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy her gece ulusa hitaben yaptığı video konuşmasında, "Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu silah ve teçhizatı elde etmesi için her gün mücadele ediyorum." dedi.

Ukrayna, Rusya'nın Şubat ayında işgal etmesinden sadece dört gün sonra AB'ye katılmak için başvurdu ve dört gün sonra Moldova ve Gürcistan da başvurdu.

Zelenskiy, "Bugün itibariyle bu statüye birkaç yıl önce hayal edebileceğimizden çok daha yakınız. Ukrayna aday olmak için mümkün olan her şeyi yaptı." dedi.

'BAY PUTİN'İN YÜZÜNÜ KURTARIN'

Scholz, Macron ve Draghi, Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmak için büyük pratik adımlar atan ve Kiev'e yardım edecek silahlar bulan Ukrayna'nın güçlü destekçileri olduklarını söylüyorlar.

Ancak Ukrayna, Scholz'u Almanya'nın yavaş silah teslimatı olarak gördüğü ve Moskova ile ekonomik bağlarını koparma konusundaki isteksizliği nedeniyle uzun süredir eleştiriyor ve bu ay Macron'a bir röportajda Rusya'nın "aşağılanmaması" gerektiğini söylediği için öfkeliydi.

İtalya ayrıca, Ukraynalıların topraklarından vazgeçmeleri için baskıya yol açabileceğinden korktukları bir barış planı önerdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'in danışmanı Oleksiy Arestovych, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, "Gıda sorunlarına ve ekonomik sorunlara neden olan savaşı sona erdirmemiz gerektiğini ve Bay Putin'in yüzünü kurtarmamız gerektiğini söyleyecekler." ziyaret etmek.

Almanya savunma bakanı, Kiev'e söz verdiği üç çoklu roketatarın, Ukraynalılar bunları kullanmak için eğitildikten sonra Temmuz veya Ağustos aylarında teslim edilebileceğini söyledi.

Kiev, Rusya'nın ateş gücü avantajına karşı koymak için acilen daha fazla silaha, özellikle topçu ve roketlere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Kiev, savaş doğuda acımasız bir yıpratma aşamasına girerken günde yüzlerce kayıp veriyor.

Moskova'nın amacının komşusunu silahsızlandırmak ve "denazize etmek" olduğunu iddia ederek "özel askeri operasyonunu" başlatmasının ardından Ukrayna, Mart ayında Kiev'e yönelik bir zırhlı saldırıyı püskürttü.

Ancak o zamandan beri Rusya hem amaçlarını hem de taktiklerini değiştirdi, şimdi işgal ettiği toprakları doğu ve güneyde güçlendirmeye ve ağır topçu bombardımanlarının ardında yavaş ilerlemelerle daha fazlasını ele geçirmeye çalışıyor.

Son haftalardaki ana savaş, doğudaki Sievierodonetsk şehri üzerinde yaşandı. Çarşamba günü, Ukrayna kuvvetleri oradaki bir kimya fabrikasına sığındı ve yüzlerce sivil Rusların teslim olma emrini görmezden geldi.

Şehri Siverskyi Donets nehrinin karşı kıyısında Ukrayna'nın elindeki topraklara bağlayan tüm köprüler son günlerde yıkıldı, ancak Ukraynalı yetkililer garnizonun tamamen kapatılmadığını söylüyorlar.

Ukrayna, Rusya'nın ayrılıkçı vekilleri adına ele geçirmeye söz verdiği daha geniş, doğu Donbas bölgesinde hâlâ bir toprak cebine sahip. Çoğu, Rus birliklerinin geçmeye çalıştığı nehrin karşı tarafında.

Güneyde, Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın işgalden bu yana ele geçirdiği bölgelerden hâlâ elinde tuttuğu en büyük toprak parçası olan Kherson eyaletine yavaş ilerliyor.

Reuters haber sitesinden çevrilmişitir.