İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik arıtma tesinini '150 Günde 150 Proje' programı kapsamında Tuzla'da açtı.

Özgür Özel'den büyük iddia: Vize serbestisi engeli CHP iktidarında 15 günde aşılır Özgür Özel'den büyük iddia: Vize serbestisi engeli CHP iktidarında 15 günde aşılır

CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Ali Öztunç ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açılan tesis Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe ilçelerinde ikamet eden yaklaşık 2 milyon 600 bin kişilik nüfusa bir hizmet verecek.

1 milyar 957 milyon 90 bin liraya mal olan tesis, 2 milyon 600 bin kişilik nüfusa hizmet edecek kapasiteye ulaşacak.

Açılışta, geçmiş döneme atıfta bulunarak Kadir Topbaş'a teşekkür eden AKP'li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile İmamoğlu arasında gerginlik yaşandı. Yazıcı, "1998 yılında projenin birinci etabını başlatan, hizmet siyasetinin lideri Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye de teşekkür ediyorum. 30 yıl önce belediye başkanlığı yapmış olan Recep Tayyip Erdoğan, sadece Tuzla'da kapalı spor kompleksleri, kültür merkezleri, Aydınlı Yolu'nu 4 yılda yapmıştır" dedi.

İmamoğlu ayağa kalkarak salondakilere sakin olmaları konusunda uyarıda bulundu. Konuşmasında İstanbul için yaptıklarını aktaran İmamoğlu, "AK Partililer bile dört duvar arasında kaldıklarında bizim için dua ediyorlar" dedi. İmamoğlu konuşmasının devamında "3,5 seneyi 25 seneyle kıyaslamalarını bayılıyorum" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, "Dönüyorlar, 94'ten 2019'a kadar yaptıklarını anlatıyorlar. 3 buçuk sene 3 ayını siz çaldınız bir buçuk senesi pandemi. Bir seneye yaklaşıyor. Cebimizdeki paraları da çaldınız. O kalan günlerle ve kalan paramızla bu kocaman işleri yapıyoruz" dedi.

''BU ARKADAŞLAR İYİ NİYETLİ DEĞİL''

Daha sonra açıklamalarına devam eden İmamoğlu, İSKİ'ye 1,5 yıl zam yaptırılmadığını hatırlatarak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde AKP'li Meclis üyeleri tarafından onaylanan suya yüzde 50 indirim teklifini değerlendirdi. "Bu arkadaşlar iyi niyetli değil" diyen İmamoğlu, "Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimiz, hizmete girmiştir. Yüzde 24 tamamlamayla teslim aldık. Ve bu süreçte bitirdik. Ve İSKİ'ye de zulüm çektirildi. İSKİ'ye aylarca, 1,5 yıl zam yaptırılmadı. Şimdi de Ankara'da yüzde 50 indirim yapma gibi bir süreci yaşatıyorlar. Bu arkadaşlar iyi niyetli değil. Dertleri siz değilsiniz. Dertleri, iktidarları, koltukları. Biz dertleniyoruz. Her vatandaşımızın dertleriyle dertleniyoruz. Onun için her şeye rağmen, birçok engellemeye rağmen… Kim zam yapmak ister. Fiyat kim arttırmak ister? Ama bu ülkede artık enflasyon hesaplanamıyor. Yüzde 150 mi oldu? Hesaplayamıyoruz bile. Paramız pul oldu. Güzelim paramızı pul ettiler. Ne büyük zarara uğradığımızı, önümüzdeki yıllarda daha derin yaşayacağız ve göreceğiz fakirleştiğimizi. Aldatma süreci içerisinde birçok propaganda yapacaklar, buna kanmayacağız” ifadelerini kullandı.

''O PROJEYİ YAPMAK ZORUNDA KALSAYDIK…''

İmamoğlu şunları söyledi:

"İhale süreçlerine bakıyoruz; şeffaf, doğru yapılmışsa sahipleniyoruz ve süreci ona göre yürütüyoruz. Ama bazı projeler var ki mesela, yapmadık. Mesela Silahtarağa Atık Su Arıtma Tesisi; yapmadık Haliç'in kıyısına. Kendi yaptıkları stratejik planda yok öyle bir arıtma. Yani geldik, önümüzde bir ihale bulduk ve iptal ettik. Bu arıtma tesisi projesi, sürpriz bir projeydi. Öyle bir alanı kapsıyor ki, o alanın nüfusu 2,5 milyon daha artsa, oraya yetecek arıtma tesisi var. Mesela açacağımız Baltalimanı, yine o alana hizmet ediyor. Ama oraya, ne hikmetse, acaba o teflonu kim üretiyorsa, kimin bağlantısı varsa oraya bir proje üretmişler. O projeyi yapmak zorunda kalsaydık, 3,5 milyar harcıyor olacaktık oraya. İptal ettik bunu ve yapmadık. Akılcı değildi, bilimsel değildi. Burası öyle değil. Doğru projeydi. Yaptık. O projeye aldansaydık, başlasaydık, belki bu projeyi de yapamıyor ya da geciktiriyor olacaktık"

4 İLÇEYE HİZMET VERECEK

Öte yandan Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe ilçelerinden kaynaklanan atık suların ileri biyolojik arıtılması, bu tesisle gerçekleştirilecek. Yeni yapılan ileri biyolojik arıtma kademesiyle, atık suda bulunan kirletici maddelerin tamamı giderilecek ve böylece Marmara Denizi çevre, halk sağlığı, deniz yaşamı açısından korunmuş olacak İstanbul’da Tuzla 3. Kademe açılmadan önce atık sular; yüzde 69 ön arıtma, yüzde 3,17 biyolojik, yüzde 28 ileri biyolojik arıtmadan geçiriliyordu. Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 3. Kademenin devreye alınmasıyla ön arıtma yüzde 65’e düştü, ileri biyolojik arıtma ise yüzde 32,17’ye yükseldi.