Koronavirüs sürecinde binlerce doktor ve sağlık emekçisinin istifa etmesi nedeniyle sağlık sektöründe sorun yaşayan İngiltere, başka ülkelerden doktor ve sağlık çalışanı getirebilmek için vize konusunda kolaylıklar sağlamaya başladı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, 2020 Ağustos ayında çıkan sağlık çalışanları vizesi ile İngilizce yeterlilik seviyesi üst seviyeden orta seviyeye indirildi. Bu vize ile sağlık çalışanları İngiltere’de iş bulursa işe başladıktan sonra gereken denklik sınavlarına girebilecek.

30 yılı aşkın süredir İngiltere’de yaşayan vize danışmanı ve İngiltere’deki sağlık kuruluşlarına sağlık çalışanı bulan Herec firmasının direktörü Murat Mete Metin, dil seviyesinin düşürülmesiyle ilgi düşüncelerini şaşkınlıkla dile getirdi. Metin, “İngiltere turist vizesi bile verirken kılı kırk yaran bir ülke. İngiltere’ye gelmek için onlarca vize türü var. Ama hiçbirinde bu denli kolaylık sağlandığını görmemiştim. Özellikle sağlık sektöründe öyle büyük bir açık var ki, B1 seviye İngilizce bile bu vizeyi almak için yeterli kabul ediliyor” diye konuştu.

BM: Gazze'ye deniz koridoruyla yardım, kara yolundan yardımın yerine geçemez BM: Gazze'ye deniz koridoruyla yardım, kara yolundan yardımın yerine geçemez

Sağlık sigortası primleri düzenlendi

Vize uzmanı, diğer vize türleriyle kıyaslama yapmak adına verdiği örnekte “Evlenerek yurtdışından eşini gitmek isteyenler hükümete sağlık sigortası ve vize ücreti ödemek zorunda. Tüm masraflar 5 sene sonunda ortalama 10 bin Sterlin tutarken sağlık çalışanı vizesiyle gelenler 5 senelik vize için toplam 479 Sterlin ödeyecek. Türkiye’den gelen sağlık çalışanları için 55 Sterlin de ekstra indirim var. Metin UK Viza olarak bugüne kadar binlerce vize işlemi yaptık ancak indirim yapılan bir vize türüne de ilk kez rastlıyoruz” diye konuştu.

Sağlık çalışanı vizesi alan kişilerin eşleri otomatikman çalışma iznine hak kazanıyor

Sağlık çalışanları vizesi 21 gün içinde cevaplanıyor. İngilizler, sektörde yaşadıkları soruna hızlı çözüm üretebilmek için sağlık çalışanı vizesi alan kişilerin eş ve çocuklarını da getirmesine izin veriyor. Bu vize türü ile İngiltere’ye gelen sağlık çalışanının eşleri otomatikman çalışma iznine hak kazanıyor ve istediği bir işte çalışabiliyor. Çocuklar da bu vizeyle Britanya’daki devlet okullarında ücretiz eğitim alabiliyorlar. Sağlık çalışanları bu vize türü ile 5 senelik bir çalışma sonrası sürekli çalışma iznine hak kazanıyor ve isterlerse 6. yılın sonunda Britanya vatandaşlığına başvurup, pasaport dahil tüm haklara sahip olabiliyor.

Hemşirelere özel eğitim

İngiltere'nin sağlık çalışanı getirtebilmek için belirlediği yeni vize türü ile İngiltere’ye giden hemşireler, çalıştıkları hastanelerde 6 hafta yoğun bir eğitimle OSCE sınavına hazırlanıyor. Bazı hastaneler kurs vermek yerine hemşireye 4 ay süre tanıyor. Sınavdan geçer not alamayan hemşireler 3 kez daha bu sınava girebiliyor.

“Doktor ve hemşirelere tanınan kolaylıklar fizyoterapist, paramedik ve psikolog gibi diğer sağlık çalışanları için de tanındı”

Diş hekimleri yardımcı seviyesinde işe alınıp denklik şartlarını yerine getirdiğinde diş hekimi olarak işlerine devam edebiliyorlar. Ancak yardımcı diş hekimliği yapmaları için denklik sınavı aranmıyor. Doktor ve hemşirelere tanınan kolaylıklar fizyoterapist, paramedik ve psikolog gibi diğer sağlık çalışanları için de tanındı. Vize şartları neredeyse aynı.