Geçtiğimiz günlerde EYT düzenlemesinde yaş sınırının olmayacağının açıklanması üzerine milyonlarca vatandaş haklarına kavuşmuştu. EYT meselesinin çözülmesinin ardından vatandaşlar sıradaki düzenlemenin İntibak Yasası'nda olmasını bekliyor.

Yasanın onay alması durumunda emekli maaşlarına da zam yapılacak. İntibak Yasası 2000 ve 2008 yılından sonra emekli olan vatandaşları kapsamaktadır. EYT ve İntibak yasası kapsamında yapılan düzenlemeler ile 2000 yılından önce emekli olanlar vatandaşlar da yasa kapsamında yer alacak.

2003 yılında İntibak Yasası’na geçilmesi ile birlikte prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre eşit maaşlar verilecek. Bununla birlikte emekli maaşlarına yapılan zam oranları da yüzde 70 seviyesinde olacak.

Borsa geriledi! Güne düşüşle başladı Borsa geriledi! Güne düşüşle başladı

İNTİBAK YASASI İLE 1.200 TL DAHA ARTACAK

Öte yandan SSK (4A) ve BAĞ-KUR'dan (4B) 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığına dikkat çekiyor ve intibak ile aradaki maaş farklılığının son bulmasını talep ediyor. Yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişilerin maaşı yeniden hesaplanacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda artacak. İntibak çıkarsa emekli maaşları 1.200 TL'ye varan miktarda yükselebilecek.

turkiye.gov.tr: BİRİMİŞ PARA SORGULAMA EKRANI | E-devlet birikmiş para çekme nasıl yapılır? - Takvim

İNTİBAK DÜZENLEMESİNDE SON GELİŞMELER

TÜED, 2000'den sonra emekli olanlar için intibak istedi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesinin yapılmasını isteyerek şu açıklamalarda bulundu:

"EYT, emekli aylıklarına zam oranının yüzde 30'a yükseltilmesi, en düşük aylığın 5 bin 500 liraya çıkartılması adımları, intibak düzenlemesi ve bayram ikramiyesindeki artışla taçlandırılmalı. Milyonlarca emekli, intibak düzenlemesinin EYT düzenlemesiyle birlikte TBMM'ye sunulmasını dört gözle bekliyor. Bu adımın atılması, 2000 yılından sonra emekli olanlara rahat bir nefes aldıracaktır." 

EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI OLACAK MI?

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, intibak düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin primlerin eşitlenmesinden bahsetti. Bağ-Kur'luların 9 bin gün prim biriktirmesi gerekirken, SSK'lıların 7 bin gün biriktirmesi gerekiyor. Buradaki haksızlığın giderilmesi primlerin eşitlenmesi söz konusu. Maaşların eşitlenmesi talepleri var, bu konuda bir çalışma var." ifadelerini kullandı.