Şişli Belediyesi'nde işten çıkarılan işçilerden protesto! 'Kimseyi aşsız bırakmak doğru değil' Şişli Belediyesi'nde işten çıkarılan işçilerden protesto! 'Kimseyi aşsız bırakmak doğru değil'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi Aralık ayında meclis gündeminde yer alacak.

EYT düzenlemesi için çalışmalar devam ederken İntibak Yasası’nda da değişimi yapılması bekleniyor.

Yasanın onay alması durumunda emekli maaşlarına da zam yapılacak. İntibak Yasası 2000 ve 2008 yılından sonra emekli olan vatandaşları kapsamaktadır. EYT ve İntibak yasası kapsamında yapılan düzenlemeler ile 2000 yılından önce emekli olanlar vatandaşlar da yasa kapsamında yer alacak. 

EMEKLİ MAAŞLARINA DÜZENLEME GETİRİLİYOR

2008 yılında yapılan yasal düzenleme ile birlikte SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Banka Sandığı kurumları Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) altında birleştirildi.

Prim gün sayısı ve sigortalılık süresine bağlı olarak ödenen emekli maaşları adaletsiz bir sistem ortaya çıkarıyor. Emekli maaşları arasında büyük fark olurken yeni düzenleme ile birlikte bu sorunun önüne geçilmesi bekleniyor.

Emekli maaşlarında bir standart uygulanacağını belirten Bakan Vedat Bilgin, ‘’Özellikle esnaf emeklisinin maaşının yükseltilmesi gerekiyor. Emekli maaşlarını sabit bir orana göre belirlemek için harekete geçtik.EYT’lilerin maaşı belirlenirken de standart oran verilecek’’dedi.

İntibak Yasası’nda yapılan düzenleme ile birlikte emekli maaşlarının arasındaki farkın da önüne geçişmesi planlanıyor.  Şu an uygulamada olan yasa kapsamında 1999’dan önce emekli olanlar ve 5 bin prim günü bulunan vatandaşlar 6 bin TL maaş almaktadır. Aynı prim gün sayısına sahip olan ancak 2000’den sonra emekli olan vatandaşlar 3.500 TL maaş alıyor.

2003 yılında İntibak Yasası’na geçilmesi ile birlikte prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre eşit maaşlar verilecek. Bununla birlikte emekli maaşlarına yapılan zam oranları da yüzde 70 seviyesinde olacak. Yasa Aralık ayında Mesclis’te yar alacak.

İNTİBAK YASASI İLE 1.200 TL DAHA ARTACAK

Öte yandan SSK (4A) ve BAĞ-KUR'dan (4B) 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığına dikkat çekiyor ve intibak ile aradaki maaş farklılığının son bulmasını talep ediyor. Yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişilerin maaşı yeniden hesaplanacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda artacak. İntibak çıkarsa emekli maaşları 1.200 TL'ye varan miktarda yükselebilecek.