İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin, 'başörtüsü kurallarına uymadığı' gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Gösteriler sırasında binlerce kişi gözaltına alındı.

İran'da, rejimin sembolü haline gelen Ahlak Polislerini kaldırıldığı iddia edildi.

Başsavcı Montazerinin, İrşad Devriyesi’nin kaldırılmayacağını fakat türban zorunluğuyla birlikte daha esnek bir düzenleme yapılacağını söylediği aktarıldı.

İran’da yayın yapan Şark isimli gazetede yer alan haberde İran Başsavcılığı’nın, 22 yaşındaki Mahsa Amini’yi gözaltına alan ve gözaltındayken hayatını kaybetmesine neden olduğu iddialarıyla şeriat rejimine karşı eylemlerin başladığı İrşad Devriyesi’nin kaldırıldığına yönelik bir haber yayınlandı.

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı: Ölü ve yaralılar var Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı: Ölü ve yaralılar var

Haberde İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri’nin “Ahlak polisi” olarak da bilinen İrşad Devriyesi’nin kapatıldığına dair sözlere yer verildi.

Sputnik’in aktardığına göre ise, İrşad Devriyeleri’ni “sosyal güvenlik polisi” olarak niteleyen Montazeri, “Yargı sistemi sosyal güvenlik polisini kapatmaya çalışmıyor. Son olaylardan sonra, güvenlik ve kültür kurumları soruna ihtiyatlı bir çözüm arıyor” ifadelerini kullandı.

BAŞÖRTÜSÜ ZORUNLULUĞUNDA DEĞİŞİKLİK GÖRÜŞÜLÜYOR

AFP’de yer alan bir başka habere göre ise Muhammed Cafer Montazeri, Kum kentinde yaptığı açıklamada 1979’daki İslam Devrimi’nden dört yıl sonra 1983’te kadınlar için yürürlüğe sokulan türban dayatması hakkında herhangi bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği konusunda, “Meclis ve Devrim Yüksek Konseyi, sonuçları önümüzdeki günlerde belli olacak olan başörtüsü konusu üzerinde çalışıyor ve inceliyor” ifadelerini kullandı.

Muhammed Cafer Montazeri, inceleme ekibinin çarşamba günü parlamentonun kültür komisyonuyla bir araya geldiğini ve “sonuçları bir ya da iki hafta içinde göreceklerini” söyledi.