Manisa'nın Soma ilçesinde Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) ait Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) bünyesindeki Eynez maden ocağının bir bölümünün ODAŞ'a devredilmesi kararına karşı mücadele eden Somalı madencilerin eylemi özelleştirmeyi geri çektirdi.

Evrensel'in haberine göre özelleştirmeye karşı tepkilerini göstermek için Ankara’ya yürüyüş başlatan ve yürüyüşleri jandarma tarafından engellenerek yaklaşık 1 aydır Kırkağaç ilçesindeki Çamlık Mesire Alanı’nda eylemlerini sürdüren Somalı madencilerin direnişlerinin kazanımla sonuçlandığını Maden-İş Soma Şubesi duyururken işçiler ise kararlılıklarının zafer getirdiğini söyledi.

"BAKANLIK ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇTİ"

Milli Savunma Bakanı Güler: ROKETSAN, Kırıkhan'da silah ve roket sistemleri üretecek bir tesis kuracak Milli Savunma Bakanı Güler: ROKETSAN, Kırıkhan'da silah ve roket sistemleri üretecek bir tesis kuracak

Maden-İş Soma Şube Başkanı Şevket Şahin'in yaptığı açıklamada, haberin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan geldiğini ve bakanlığın ve TKİ’nin özelleştirmeden vazgeçtiğini belirtti.

Şahin, "Yaklaşık 1 aydır hem kendi emeğimiz için hem de 85 milyon vatandaşımız için direniyorduk. Haklı zaferimizin olumlu sonucunu aldık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TKİ o sahanın özelleştirilmesinden vazgeçti. Sahamız içinde artık özelleştirme yok. Firma ise geri çekildi. Soma kömürüne sahip çıktı. Bizde bu konuda bir adım geri atmayacağımızı söylemiştik. Bir adım geri atmayarak, kararlı duruşumuz özelleştirmenin önüne geçti" dedi.

"KARARLILIĞIMIZ BASKI OLUŞTURDU"

Kararı değerlendiren bir işçi ise, "Arefe gününden itibaren süren mücadelemizi bugüne kadar farklı biçimlerde devam ettirdik; basın açıklamaları, sahaya şirketi sokmama tavrımız, Ankara'ya yürüyüş kararımızdan geri dönmeyişimiz... Bu kararlılığımız hükümetin kararı üzerinde bir baskı oluşturdu. Son günlerde gelen olumsuz cevaplara karşı yeni eylem biçimlerini tartıştığımız bir dönemde özelleştirme kararından vazgeçtikleri haberini aldık" dedi.

"HAKLILIĞIMIZ BİR KEZ DAHA TESCİLLENDİ"

Görüşmelerin bu süreçte kesintisiz olarak devam ettiğini hatırlatan işçi, "Burasının bir firmaya ihalesiz verilmesinin peşkeş anlamına geldiğini ısrarla vurguluyorduk. Bakanlıkla yapılan görüşmelerde, kamuoyuna dair yapılan çalışmalarda ısrarla vurguladık. 17 yıldır hazırladığımız bölgedeki kömürleri TKİ'nin kendisinin çıkarması gerektiğini, kamunun faaliyetlerine burada devam etmesi gerektiğini söyledik. Haklılığımız bir kez daha tescillenmiş oldu. Kararlılığımız, ELİ çalışanlarının kararlılığı, kamuoyununz kitle örgütlerinin desteği ile birlikte zafere ulaştık" diye konuştu.

İşçiler Maden-İş Genel Başkanının bu sabah kararın geri çektirildiğini duyulduğunu söyleyen işçi, "Şuan şirket sahada bulunan makineleri de çekti. Her zaman zafer direnen emekçilerin olacak" dedi.